Lezárult Mészáros Lőrinc agrárérdekeltségeinek nagy integrációja

MTI
Lezárult a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó agrár- és élelmiszer-ipari cégek integrációja, a vállalatcsoport létrejöttétől sokkal szorosabb együttműködést és a hatékonyság javulását várják - közölte Csák Gyula, a csoport vezérigazgatója csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szakember a cégcsoport bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta, tavaly októberben született döntés arról, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrár- és élelmiszer-ipari társaságok szorosabb együttműködésre lépnek. A csoporthoz 12 vállalat - a közvetett érdekeltségeket is beleértve megközelítőleg negyven gazdasági társaság - tartozik, az éves árbevétel 22 milliárd forint, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztatnak.Csák Gyula a közös informatikai rendszer kialakítása mellett az egységes kereskedelempolitika kidolgozásában és a cégcsoporton belül termékláncok létrehozásában lát komoly fejlődési lehetőséget.

A vezérigazgató úgy fogalmazott, a korszakváltás határán áll a magyar mezőgazdaság, az első lépéseket pedig a Talentis Agróhoz hasonló méretű vállalkozásoknak kell megtenniük. Három-négy év alatt a precíziós gazdálkodásnak a mindennapok részévé kell válnia a hatékonyságnövelés és a termelésbiztonság javítása érdekében. A szakember fontos feladatnak nevezte a szakmai utánpótlás kinevelését, ennek érdekében a cégcsoport még az idei évben önálló programot indít.

Mészáros Lőrinc (Forrás: MTI Fotó: Földi Imre)

A csoportot bemutatva a vezérigazgató elmondta, a vállalkozásnak Tokaj, a Balaton, Etyek és Somló térségében vannak szőlői. A termést a Chateau Dereszla Pincészet és a Canter Borház dolgozza föl. Jelentős nagyságú a csoport három állattenyésztési divíziója. A tejelő szarvasmarha-ágazat az egyik legnagyobb Magyarországon: a hét szarvasmarhatelepen együttesen 6 ezer tehenet és ugyanennyi nőivarú szaporulatot nevelnek. A három fehérsertés- és egy mangalicatelep 53 ezer állat befogadására alkalmas. A vállalkozás székesfehérvári és békéscsabai telephelyén 240 ezres tojótyúk-állomány található, évente 60 millió tojást állítanak elő - közölte.

A vállalatcsoport csaknem 38 ezer hektáron gazdálkodik. A 30 ezer hektár szántóföld java részében bérelt terület. A termelés kétharmada az állattenyésztés takarmányigényét fedezi, de fontos a vetőmagtermesztés is. A Talentis Agro Zrt. több mint 42 ezer hektáron végez vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet, a nyúlvadászattól a trófeás vadakig. Emellett a csoporthoz tartozik a közelmúltban korszerűsített Aranka Malom Bicskén, amely célja a kiskereskedelem mellett a jövőben a jelentős ipari felhasználók igényeinek kielégítése is - közölte a vezérigazgató.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03