Ők most a leggazdagabb agrárvállalkozók Magyarországon: itt a lista!

agrarszektor.hu
Csányi Sándor még mindig toronymagasan vezeti a leggazdagabb magyarokról készült listát 360 milliárd forintos vagyonával, így agrárszempontból is ő számít a legnagyobb befektetőnek. Mészáros Lőrinc, habár növelte a vagyonát 2018-hoz képest, még mindig a második helyen szerepel. Jelentősen csökkent a Bige László tulajdonában lévő cégcsoport piaci értéke, de még mindig ő az ötödik leggazdagabb. Ezzel szemben Simicska Lajos nem tudta megőrizni tavalyi 13. helyét, és a 2019-es listán már csak a 47. helyen szerepel. Új név a leggazdagabb magyarok között Kiss István, aki a kacsa- és libafeldolgozással foglalkozó Hunent Zrt. igazgatóságának elnöke.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 360 milliárd forintos vagyonával még mindig vezeti a napi.hu "100 leggazdagabb magyar"-ról összeállított 2019-es listáját. Csányi személyes befektetéseinek nagy része már két évtizede a magyar agráriumra irányul. A Bonafarm Zrt., amelyet már legidősebb fia, Csányi Attila  irányít, tavaly 200 milliárd forintos árbevételt ért el. Magyarország legnagyobb agrárintegrátor cégcsoportja, a szintén Csányi tulajdonában lévő nádudvardi KITE Zrt. szintén jól teljesített 2018-ban, és 310 milliárdos árbevételre tett szert - derül ki a napi.hu összeállításából.

Csányit a rangsorban 296 milliárd forintos vagyonnal Mészáros Lőrinc követi, aki a 21 ezer hektáron gazdálkodó Mezort Zrt. megszerzésével Magyarország egyik legnagyobb agrárvállalkozását hozta létre, 2019 tavaszára ugyanis érdekeltségeit egy vállalatcsoportba szervezte. A konszern vagyonkezelő, irányító társasága a Talentis Agro Zrt., amely a bevont társaságokkal együtt összesen 36 ezer hektáron gazdálkodik.

Bige László annak ellenére megőrizte az ötödik helyét, hogy vagyona 220 milliárd forintról 170 milliárd forintra csökkent. A látványos vagyonvesztés részben annak köszönhető, hogy tavaly novemberben a Bige-birodalom szolnoki gyárát 300 rendőr szállta meg. Jelenleg nem sokat lehet tudni az ügyről, de a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz - írja a napi.hu.

Csányi Sándor (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

A nagy vesztesek közé tartozik Simicska Lajos, aki a 2018-as 77 milliárd forintos vagyonával megszerzett 13. helyéről jelentősesn lecsúszva, idén már csak a 47. helyen szerepel 27 milliárd forinttal. A nagy csökkenés annak köszönhető, hogy egy év alatt egy kivételével minden befektetésétől megvált, kivétel az állattenyésztéssel foglalkozó Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.

2018-hoz képest megduplázta 55 milliárd forintos vagyonát Szíjj László, így az jelenleg 110 milliárd forintra tehető. Szíjj cége, a Duna Aszfalt Kft. 2015-ben a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen alapította meg a Visonta Projekt Kft.-t, amelyet tavaly átneveztek Viresol Kft.-re. A cég mintegy 6,2 milliárd forint állami támogatást kapott egy búzakeményítő-gyár építéséhez.

A 100 leggazdagabb magyar listáján a 10 legtöbb vagyonnal rendelkező agrárválalkozó között van még Leisztinger Tamás, Bárány László és családja, Szabó Miklós és családja, Szatmári Zoltán és Harsányi Zsolt is. Új név 100-as listán és az agrárium nagy szereplői között Kiss István, aki a 92. helyet szerezte meg 9,8 milliárd forintos vagyonával. Kiss a kacsa- és libafeldolgozással foglalkozó Hunent Zrt. igazgatóságának elnöke, amely a magyar piacon a harmadik legnagyobb víziszárnyas-feldolgozó cég. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31