Európa 8 legnagyobb tehenes országa

agrarszektor.hu
A legtöbb tejhasznú tehénnel Németország dicsekedhet, de a leginkább válságrezisztensnek az írek tehenészetei bizonyultak. Az orosz embargót és a tejkvóta kivezetését is töretlen lendülettel vészelték át.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2014-ben érte az első megrázkódtatás Európát, amikor Oroszország bejelentette, hogy nem kíván élelmiszert és mezőgazdasági termékeket importálni a közösség területéről. Ezt hamarosan újabb drasztikus változás követte, a tejkvóta kivezetése 2015-ben. 2015 elejétől egészen 2016 augusztusáig folyamatosan zuhant a tej átvételi átlagára, mígnem Magyarországon elérte a 65 forintos kilónkénti árszintet. Ezt fokozatos konszolidáció követte, végül a tej ára tavaly év végére újra felkúszott a válság előtti 101 forintos szintre. A változás leginkább az ázsiai piacok tejigényének növekedésével magyarázható, de az unió termelésönkorlátozó támogatása is könnyített a helyzeten.

Európa legnagyobb tehénállományai a tengerparti és hegyvidéki országokban találhatók, vagyis ott, ahol a klíma kedvez a nagytömegű szálastakarmány és gabonafélék előállításának. A válságos évekre a két legnagyobb állománnyal rendelkező tagállam - Németország és Franciaország - fokozatos létszámcsökkentéssel reagált.

Az utóbbi 7 évben az írek növelték legdinamikusabban a tejelő állományukat, és ez az egyetlen ország, amelyikben azóta sem torpant meg a bővülés.

Impozáns fejlődésen ment át Hollandia is, de ott a területi kapacitások végessége abszolút határt szab a növekedésnek. Az olaszok állománybővülése is megtorpant, de így is átlépték a 2 milliós egyedszámot, egyre több hazai tejjel ellátva feldolgozókapacitásaikat. Magyarországon 2014-ben 255 ezer egyedet számlált a tejhasznú állomány, ami 2017-re 244 ezerre csökkent.


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?