Egész Európában mi esszük a legkevesebb halat

agrarszektor.hu
Európa közepén valamennyi tagállam idegenkedik ettől az egészséges húsféleségtől, de a magyarok még ehhez mérten is kevés halat fogyasztanak. Talán az ötszázalékos áfa javít a helyzeten.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A halászati és akvakultúra-termékek fogyasztását mérő európai piacfigyelő rendszer (EUMOFA) 2014-es adatai szerint Európa szívében csekély a halfogyasztás, de ezen belül is különösen alacsony nálunk. Egész pontosan nincs még egy állam az unióban, ahol kevesebb halat ennének, mint Magyarországon. Ez 2014-ben 4,6 kilogrammot jelentett fejenként és évente, ami mára felkúszott hozzávetőleg 6 kilogrammra. 

Itthon mindössze 21 ezer tonna pikkelyes kerül ki a 26 ezer hektárt felölelő tógazdaságokból - a mennyiség  82 százaléka ponty. Saját termelésünk csak harmadát fedezi az igényeknek, a fogyasztás nagyobbik részét az import, döntően tengeri hal teszi ki. Megfigyelhető az a trend, hogy egyre inkább a feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékeket keresik a vásárlók, így azok a piaci szereplők kerülnek jó versenypozícióba, amelyek képesek biztosítani ezt.

Idén 5 százalékra csökkent a hal áfája, a módosítástól mintegy fél kilogrammos fogyasztás-bővülést vár a kormányzat. A magyarok alapvetően karácsonykor vásárolnak halat, így legközelebb ebben az időszakban lehetünk tanúi annak, hogy a várakozások beigazolódnak-e.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?