Új piacot hódíthat meg a magyar baromfi: rengetegen keresik itt a hazai termékeket

Új piacot hódíthat meg a magyar baromfi: rengetegen keresik itt a hazai termékeket

agrarszektor.hu
Mivel nő Európában a muszlim közösségek száma, új piacok nyílhatnak meg a hazai agrár- élelmiszeripar szereplői előtt is. Az elmúlt években már a báránypiacon is érezhető volt az, hogy egyre jobban növekszik a kereslet, most úgy tűnik, hogy a baromfiágazatnak is komoly lehetőséget nyújthat a halal termékek gyártása. A kereslet egyre csak nő, a víziszárnyasok iránti kereslet pedig meghatározó.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Eddig kiaknázatlan, új piaci lehetőség előtt áll a hazai baromfiágazat. Az európai muszlim közösség növekedésével megnőtt az iszlám törvények által készülő, úgynevezett halal élelmiszerek, köztük a baromfihús iránti igény. A Baromfi Terméktanács (BTT) honlapján olvasható felhívás szerint a piaci lehetőségeket elsősorban a nyugat-európai országok, az arab országok és Törökország jelenti. Ugyancsak értékesítési lehetőséget jelentenek a volt szovjet tagköztársaságok és Oroszország is. A terméktanács úgy látja, ez utóbbira lenne érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk az ágazat hazai szereplőinek, mivel az orosz piacon kiváló lehetőségek kínálkoznak a jövőben - írja a Magyar Nemzet.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Minden halal baromfitermékre megvan a kereslet a Magyar Iszlám Közösség tájékoztatása szerint, az igény leginkább a víziszárnyasok iránt növekszik. Sőt, még a feldolgozott halal konzervekre is lenne igény, de azt egyelőre kevés cég gyárt. Ám nem mindegy, hogy miből és hogyan készülnek ezek a termékek: például csak olyan állat vágása engedélyezett, amelyet korábban halal élelemmel etettek, egészséges - erről pedig állatorvosi igazolása is van -, ha pedig az állatot messziről szállítják, akkor a vágás előtt hagyni kell pihenni. Jelenleg óriási kihívás volna a feldolgozóüzemeknek, hogy megfeleljenek minden követelménynek. Pláne, hogy például a vágást egy felnőtt muszlimnak kell végeznie, aki fizikailag és mentálisan is egészséges, és vallási képzést kapott a feladat elvégzésére. Ez azért is fontos, mivel az iszlám törvényei szerint, mialatt levágják az állatokat, a hentesnek ki kell mondania a taszmiját, ami azt jelenti, hogy Allah nevében - ilyenkor nem szabad említenie más nevet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ám a sornak itt még mindig nincsen vége, hiszen kizárólag olyan eszközök és szerszámok használhatók, amelyeket más célra nem vesznek igénybe. Különleges gondot kell fordítani arra is, hogy az állatok különböző csoportjai ne keveredhessenek egymással a kifutóba szállítás, tisztítás és a vágási területre szállítás során. A halal termékeket egy speciális, jogvédett emblémával látják el, a címke használatára az arra felhatalmazott halal intézmény adhat jóváhagyást. Az európai muszlim közösség megerősödése egyébként a magyar báránypiacon is jelentősebb nyomot hagyott. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?