Irigylésre méltó helyzetben a húsmarhaágazat

agrarszektor.hu
Az uniós csatlakozás nyertes ágazatának kikiáltott húsmarhaszektor továbbra is jó pozícióban van. Az ezredforduló követő években 20-25 ezer húshasznú tehenet tartottak nyilván hazánkban, mára ez a szám 160 ezer körül alakul. Hamarosan életbe lép az Európai Unió új állattenyésztési rendelete, amely újabb korszakot nyit a tenyésztés-szervezésben, a tenyészállat- és szaporítóanyag-kereskedelemben. A sikerágazat további sorsa attól is függ, hogy a fajtaegyesületek képesek lesznek-e a megújulásra. Többek között erről tárgyaltak a múlt héten Keszthelyen megrendezett Országos Húsmarha-tenyésztési Tanácskozáson.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárminisztériumban megrendezett szakmai fórumon a mezőgazdaságért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a húsmarhatenyésztés a hazai állattenyésztés legdinamikusabban fejlődő ágazata. Feldman Zsolt elmondta, a hazai húsmarhaállomány az utóbbi évtizedben folyamatosan növekedett, mára meghaladta a 300 ezres létszámot, amelynek több mint a fele tehén. Az állomány döntő részben családi gazdaságok kezében van, az ágazat szervezettsége ugyanakkor messze elmarad a kívánatostól.

A magyar húsmarhának jó piaca van, de túlnyomó részt külföldön talál vevőre.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy idehaza a marhahúsfogyasztás elmarad az uniós átlagtól, ennek növelése előnyös lenne a fogyasztónak és biztos piacot adna a termelőknek. A marhahúsfogyasztás Magyarországon az összes húsfogyasztás 3-5%-át adja csupán, ami évi 3 kg/fő mennyiséget jelent, és az EU átlagfogyasztásának alig egyharmada. Így a hazai marhahúseladásban van fejlődési potenciál, ehhez azonban egyrészt megfelelő minőségű feldolgozott árualapot szükséges előállítani, másrészt erősíteni kell a magyar tenyésztők, kiskereskedők  és éttermek együttműködését.

Mezei Dávid vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a húshasznú szarvasmarhatartással foglalkozó gazdálkodók számára a Vidékfejlesztési Program keretében beruházási, normatív és más pályázati felhívások is lehetőséget adtak támogatási források elnyerésére. Az ágazat beruházási elképzeléseinek támogatását négy pályázat szolgálta: trágyatárolók építése, szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése, mezőgazdasági termékek erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban, mezőgazdasági és feldolgozóüzemek energiahatékonyságának javítása. Ezek keretében eddig már több mint 153 milliárd forint támogatás megítéléséről született döntés. A napokban pedig 50 milliárd forintos kerettel újabb pályázati lehetőség nyílt az élelmiszer-feldolgozás támogatására.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a fórumon elmondta, az egyik legfontosabb célországunk, Törökország egyre szigorúbb feltételeket támaszt az exportbizonyítványok kiállításával kapcsolatban, de az eddigi dokumentumok ez év végéig érvényesek. A hazai húsmarhaállomány mentes a legfontosabb fertőző betegségektől. Magyarország benyújtotta a kéknyelv betegséggel szembeni mentességre vonatkozó dokumentációját is a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatalhoz, melyet a szervezet el is fogadott. Jelenleg folyamatban van az EU Bizottság jóváhagyása.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?