Tökéletes fehérjeforrás, mégsem fogyaszthatod - Ez az oka

agrarszektor.hu
Az alapvető ismeretek hiánya okozza a legnagyobb problémát azzal kapcsolatban, hogy miért nem kezdődött még el a rovarok tömegtermelése a világon. Habár a rovarok kiváló alternatív fehérjeforrásnak számítanak, és a kutatók szerint kevesebb üvegházhatást okozó gázt, valamint ammóniát bocsátanak ki mint a szarvasmarhák, mégis számtalan tisztázatlan kérdés van a tenyésztésükkel kapcsolatban. Ugyanakkor tökéletesek lennének a szójabab kiváltására, amely termesztése a kutatók szerint a növényvédő szerek túlzott használatához vezet. A kritikusok szerint azonban a rovartenyésztés beindítása hiába jelentene megoldást egy problémára, egy másikat teremtene helyette.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rovarok tökéletes alternatív fehérjeforrásnak számítanak, a tömegtermelésük egyelőre azonban még várat magára, egyes kutatók szerint ugyanis rengeteg a tisztázatlan kérdés a tenyésztésükkel kapcsolatban. Jelenleg az alapvető ismeretek hiánya okozza a legnagyobb problémát, mint például, hogy melyek a legmegfelelőbb fajok a tenyésztés elkezdéséhez, milyen takarmányozási és élőhelybeli szokásaik és követelményeik vannak, illetve hogy, hogyan kell kezelni a rovarok által termelt hulladékot. Svéd kutatók állítása szerint, ha a rovartenyésztéssel kapcsolatos alapvető kérdések ismerete nélkül indul meg a tömegtermelés, akkor egy ilyen iparág születik meg, amely habár megold egy problémát, de egy másikat teremt helyette.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Jelenleg a szójabab az egyik legnépszerűbb fehérjeforrás az állati takarmányokban, a kritikusok szerint azonban környezetvédelmi szempontból ez a rendszer nem fenntartható, és a növényvédő szerek túlzott használatához vezet. A táplálkozási szakértők szerint a rovarok olcsó fehérjeforrásnak számítanak, tökéletes tápanyagforrást jelententenek az egyre növekvő népesség számára, valamint magas a fehérje-, vitamin-, rost-, és ásványianyag-tartalmuk. A FAO szerint a rovarok kevesebb üvegházhatást okozó gázt, illetve ammóniát bocsátanak ki, mint a szarvasmarhák és a sertések, valamint jóval kevesebb vizet igényelnek. A felmérések szerint több mint 1900 ehető rovarfaj van a világon. 

A rovarok tömegtermelésének környezeti hatása egyelőre ismeretlen. Rengeteg olyan információ van ugyanis a tenyésztésükkel kapcsolatban, ami egyelőre nem ismert. Ilyen például, hogy mivel táplálkoznak, fosszilis tüzelőanyagot szükséges-e használni azokban a létesítményekben, ahol a tenyésztésük folyik, illetve, hogy hogyan kell őket szállítani. Komoly problémákat okozhatnak ugyanakkor az invazív fajok, illetve a betegségek terjesztése is veszélyeztetheti a fogyasztókat. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?