Ezt az árrobbanást az egész világ érezni fogja: 70 százalékkal drágulhat a sertéshús

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis Kínában az egekbe nyomta a sertéshús árát, 2019 második felében pedig 70 százalékos árnövekedés várható az országban. Az elemzők szerint azonban ez az ár még ennél is magasabbra mehet. A nagy felvásárlók egyelőre kivárnak, az elemzők ugyanakkor borúlátók.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az afrikai sertéspestis (ASP) 2018-ban tört ki Kínában, és habár kezdetben még lenyomta a globális árakat, mivel a gazdák tömegesen vágták le az állataikat, most azonban az ellenkezője történik, és felfelé viszi az árakat a betegség. A múlt hónapban 18 százalékkal lett drágább a sertéshús az egy évvel ezelőttihez képest, a hong kongi agárminisztérium közlése szerint pedig 2019 második felében közel 70 százalékos árnövekedés várható Kínában - írja a Reuters

EZ IS ÉRDEKELHET
A tenyésztők és a kereskedők érzik meg a legjobban, hogy az ár most nem hullámzik, hanem egyértelműen emelkedik. Kína sertéshús-fogyasztása 1990 és 2014 között megduplázódott, idén azonban 10-15 százalékkal csökkent a kereslet a fogyasztók aggodalmai miatt, az iparágnak pedig minimum öt évre van szüksége ahhoz, hogy talpra álljon. Ugyanakkor amennyiben mindez így marad, akkor érezhető nyoma lesz a világ mezőgazdaságában is, hiszen Kínában él a Föld népességének ötöde, és ott tenyésztik a sertéspopuláció felét. Ha ez a gazdasági szegmens összeomlik, az hatással lesz a szója - és kukorica-keresletre is, de az ezek megtermeléséhez szükséges vegyszerek és növényvédő-szerek keresletére is.

A kínai központi bank ugyanakkor nem aggódik: az inflációs kosárnak ugyanis mindössze a 3 százalékát adja a disznóhús ára. Egyes jóslatok szerint 1,5-2 százalékponttal dobja majd meg az inflációt a hús drágulása, ami így 4,5-5 százalékos lehet majd idén Kínában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?