Már 30 százalékkal drágább a sertés, mint tavaly ilyenkor

agrarszektor.hu
Megbolygatta a globális sertéspiacot az afrikai sertéspestis, ami leginkább Kínát sújtja. A hagyományos szállítási útvonalakat pedig a vámháborúk és az új szabadkereskedelmi egyezmények rajzolják újra. Európa egyelőre profitál a folyamatokból, ami a sertéshús áremelkedésén is látszik. A árrobbanást csak Kína belpiaci intézkedései fékezik. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentését szemlézzük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európa előnyös helyzetben

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió 11 százalékkal több sertéshúst (650 ezer tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2019. január-márciusban, mint egy évvel korábban. Az export 36 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 33 százalékkal több, 236 ezer tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. További nagy célpiac volt Japán (111 ezer tonna) és Dél-Korea (73 ezer tonna): Japánba 9 százalékkal emelkedett, míg Dél-Koreába 13 százalékkal csökkent a kivitel. Előbbivel előnyös szabadkereskedelmi egyezményt írt alá a közösség.

EZ IS ÉRDEKELHET

KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 45 százalékkal nőtt 2019 január-februárjában az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Románia több mint kétszeresére növelte a Magyarországtól vásárolt sertések volumenét (náluk is gond az afrikai sertéspestis). Sertéshúst azonban jóval kevesebbet tudtunk értékesíteni: mennyisége 22 százalékkal, értéke pedig 31 százalékkal csökkent 2019. január-februárban a 2018. január-februárihoz képest. Az élősertés-behozatal viszont örvendetesen visszaszorult: 14 százalékkal volt kevesebb a megfigyelt időszakban.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 525 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2019 áprilisában, ami 20 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A NAIK AKI adatai szerint azóta is tovább emelkedett az ár, és az S minősítés ma 30 százalékkal ér többet, mint egy évvel ezelőtt.

Eközben Amerikában

Az USA sertéshúsexportja 5 százalékkal mérséklődött 2019 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, a legnagyobb célpiacain, Mexikóban és Japánban 15, illetve 8 százalékkal csökkent az eladott sertéshús mennyisége. Mexikóval csak most rendezte az ország a kereskedelmi kapcsolatait, míg Japán inkább Európa felé nyitott egy szabadkereskedelmi egyezménnyel.

EZ IS ÉRDEKELHET
Brazília nagy nyertese a vámháborúnak és embargónak: sertéshúskivitele 10 százalékkal 215 ezer tonnára nőtt 2019 január-áprilisában a 2018. január-áprilisihoz képest. A legnagyobb célpiacok Kína (23 százalék részesedés), Hongkong (22 százalék) és Oroszország (10 százalék) voltak.

Kína fékez

Bár folyamatosan csökken a sertéshústermelés Kínában az afrikai sertéspestis terjedése miatt, az árak egyelőre mégsem szálltak el. Ennek oka, hogy felettébb szigorú szabályozást kíván Peking bevezetni, ami elsősorban a hűtőházakat és vágóhidakat érinti. Sok ágazati szereplő az új szabályozás végrehajtása előtt igyekszik fagyasztott árukészleteitől megszabadulni, nehogy szankciók érjék egy esetlegesen fertőzött hús megtalálása esetén. Mindez még erősen fékezi az áremelkedést, de a fagyasztott készletek kiürülésével minden megváltozhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02