Hadat üzentek a veszélyes disznókórnak: 9 megyét már teljesen mentesítettek

Hadat üzentek a veszélyes disznókórnak: 9 megyét már teljesen mentesítettek

agrarszektor.hu
A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv eddigi eredményeként 9 megye teljes területe és 3 megyében összesen 11 járás már mentes, hamarosan pedig újabb két megye érheti el a mentességet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv (NMT) célja a hazai állatállomány sertésreprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való fertőzöttségének - ezáltal a vírus okozta minden közvetlen és közvetett gazdasági kártételnek - a megszüntetése, középtávon a sertéságazat antibiotikum-felhasználásának csökkentése és a magyar sertés nemzetközi versenyképességének növelése - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A mentesítésben eredményes hazai sertéstartók munkájának megőrzése, a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében, illetve a mentesítést még be nem fejezők, a betegséget okozó vírustól megszabadulni nem képes sertéstartókat megsegítendő, s így elősegítendő a mentesítési program eredményes befejezését, folyamatban van a jelenlegi szabályozás újragondolása. Annak érdekében, hogy a PRRS elleni mentesítés sikeresen befejeződjön és 2020. december 30-ára (illetve Hajdú-Bihar és Békés megyék esetében 2021. december 31-ig) az ország teljes területe PRRS-mentessé váljon, szükséges a már mentes területek visszafertőződés elleni fokozottabb védelme és a mentesítés alatt álló területek mentesítési folyamatának elősegítése.

Például azáltal, hogy Magyarországra - az azonnali vágási célra történő szállítást kivéve - PRRS-sel fertőzött sertést ne lehessen beszállítani. Az afrikai sertéspestis miatt időközben világszinten kialakult sertésegészségügyi és járványügyi helyzet, illetve az annak kapcsán fellépő piaci események is indokolttá tették, hogy változtatások kerüljenek bevezetésre. Az öt éve tartó mentesítési folyamat során is számos olyan tapasztalat gyűlt össze, amelyek a szabályozás egyes elemeinek finomítását teszik szükségessé. Mindezek folyományaként került napirendre a mentesítési terv jogszabályi alapjának, továbbá a vonatkozó más jogi szabályozások egységesítése, azok összhangjának megteremtése, mindezeknek új jogszabályban és tervben való kiadása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?