Erre senki sem számított: meglepő helyen csapott le a rettegett pestis

Erre senki sem számított: meglepő helyen csapott le a rettegett pestis

agrarszektor.hu
Visszatért az afrikai sertéspestis (ASP) Szlovákiába, pedig az Európai Bizottság egy hónappal ezelőtt, 2019 december közepén döntött úgy, hogy az ország már nem számít ASP-vel fertőzött területnek. Most a Kassa-vidéki járásban jelent meg a vírus, amely korábban Szlovákia területén csak a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban fordult elő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gabriela Mateèná szlovák földművelésügyi miniszter decemberben nagy sikernek nevezte, hogy az Európai Bizottság visszavonta a járvány megfékezésének érdekében hozott szigorú korlátozásokat, de rögtön arra figyelmeztetett: 

ez nem jelenti azt, hogy a betegség holnap nem ütheti fel a fejét máshol

 - írja az Infostart. A tárcavezető félelme beigazolódott, mert a vírust ismét kimutatták egy Abaújnádasd határában levadászott vaddisznó tetemében január 17-én, múlt héten pénteken. Ezt Jozef Bíre¹, az Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója is megerősítette. A vaddisznót a Hernád vadászterületén terítették le, közel a magyar határhoz. Bíre¹ szerint az állat Magyarországról jöhetett, ahol az utóbbi időben rendkívül gyakran fordul elő a betegség.

A járásban már korábban bevezették a sertéspestis terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket, amelyek a sertéstenyésztők mellett a vadászokra is vonatkoznak. Például vadászterületekre való bejárási tilalmat rendeltek el néhány Kassától délre fekvő településen. A minisztérium pedig mobil hűtőbokszok térségbe való eljuttatásával nyújtott segítséget a sertéspestissel fertőzött régiók vadászainak, akik az elejtett vaddisznókat ezekben a hűtőkben tárolhatták, míg kézhez nem kapták a laboreredményeket.

Szlovákia területén először 2019. július 24-én mutatták ki a sertéspestist a tőketerebesi járásbeli Őrös község egyik tenyészetében, közel a magyar határhoz. A vírus a házi sertéseket és a vaddisznókat támadja meg. Szlovákiában eddig nagyjából 50 esetet diagnosztizáltak, a többségük vaddisznó volt. Házi sertések esetében eddig összesen 11 esetben igazolták a betegség előfordulását. A legutóbbi ilyen eset tavaly augusztusban fordult elő Kelet-Szlovákiában, a Tőketerebesi járásban. A biztonsági intézkedések részeként akkor az állatorvosok likvidálták az összes sertést minden olyan községben, ahol felütötte a fejét a sertéspestis. Intenzív vadászatot hirdettek a vaddisznókra is, hogy az állomány csökkentése által szorítsák vissza a betegség továbbterjedését más régiókba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?