Rettegnek a Balaton környékiek: vaddisznók portyáznak a települések utcáin

agrarszektor.hu
Megjelentek a vaddisznók a Balaton környéki települések belterületein is, van ahol a lakók már csak félve mernek kimenni az utcákra sötétedés után. Mivel folyamatos a magyarországi vaddisznó állomány létszámnövekedése, ezért olyan területeken is megjelennek az állatok, ahol azelőtt elvétve sem voltak. Több önkormányzat ezért radikális intézkedéseket vezetett be.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az elmúlt 5-8 évben egyre többször bukkanak fel belterületeken is a vaddisznók, és most már a Balaton környéki településeken is megjelentek. Ennek az az oka, hogy az üdülőterületeken sokan nem tudják, vagy nem akarják megművelni földjeiket, ezek aztán idővel "elvadulnak", és remek táplálkozó- illetve búvóhelyet nyújtanak a vaddisznónak, amelyek előbb megtelepednek, majd aztán el sem hagyják a lakott területet - írja a hirbalaton.hu-ra hivatkozva az Infostart. Szigligeten és Badacsonytördemicen annyira elfajult a vaddisznó belterületi megjelenése, hogy a lakók már csak félve mertek kimenni az utcára, főleg sötétedés után.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ezért az önkormányzat radikális intézkedéseket vezetett be. Kijelölte azokat a településrészeket, ahol szükség lenne a vadászatra; majd a rendőrség végigjárva a megjelölt helyszínt eldönti, hogy biztonságtechnikailag ténylegesen végrehajtható-e a vadászat anélkül, hogy a fegyveres vadászat bárki vagyontárgyát, vagy testi épségét veszélyeztetné. A lakosság tájékoztatására figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki a vadászat helyszínéről, kezdetéről és végéről. 

A vaddisznó hamar rájött arra, hogy a települések belterületén tulajdonképpen semmiféle veszély nem fenyegeti. Élelmét és búvóhelyét ugyanúgy megtalálja, az ember által okozott minimális zavarást eltűri. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai egy élve befogott vaddisznóra erősített GPS-nyomkövetővel követték egy állat mozgását. Az eredmények azt mutatták, hogy a vaddisznó mozgástere kizárólagosan a belterületre koncentrálódik, ott lakik, táplálkozik, gyakorlatilag ott éli le az életét. Így aztán a szaporulat belterületen nő fel, és lényegében megszokja az ember közelségét.

Villanypásztor, vadkerítés kiépítésével, vadriasztók alkalmazásával jelentősen le lehet csökkenteni a vadkárt, de ezek drága védekezési formák, nem feltétlenül éri meg a tulajdonosoknak. A Balaton-felvidék Nemzeti Park élve befogó vaddisznó csapdákat is alkalmaz, előfordul, hogy egy egész kondát sikerül befogniuk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?