2023. május 29. hétfő Magdolna

Eldurvult a helyzet a Balatonnál: már lakott területen is lőhetnek a vadászok

agrarszektor.hu
A Balatonnál, azon belül is Balatonmáriafürdőn hetek óta vaddisznók garázdálkodnak. Az állatok több szabadstrandot is feltúrtak, dagonyázóhelyeket alakítottak ki és több helyen még a nádasokat is letaposták. Azonban úgy tűnik, hogy rendőrségi engedéllyel belterületen is ki lehet lőni őket.

Fekete István, a dél-balatoni vadgazdálkodási tájegység fővadásza a sonline.hu-nak elmondta, mivel a belterület nem része a vadászterületnek, ezért azon vadászati tevékenységet lőfegyverrel és csapdázással sem lehet végezni. A kilövésre viszont így is van lehetőség, amennyiben a helyileg illetékes rendőrség engedélyezi. Az eljárást bárki, az önkormányzat is kezdeményezheti, a végrehajtó azonban csak vadászfegyverrel rendelkező szakember lehet. Hozzátette, mivel a vaddisznók forgalmas üdülőhelyen vannak, ezért azokat kizárólag a téli és a kora tavaszi időszakban lehetne kilőni. A fegyver mellett érdemes lenne mobil és fix vadbefogókat is alkalmazni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember úgy véli, azért lehet egyre több vad a településeken, mert csökken a természetes élőhelyük, valamint folyamatos és sokszor visszafordíthatatlan átalakuláson megy keresztül. Mind a róka, mind pedig a vaddisznó igen jó alkalmazkodóképességgel bír, ezért egyre többször jelennek meg lakott területeken és azok közelében. Balatonmáriafürdőn ráadásul az aszályos időjárás miatt több helyen is lecsökkent a vízszint, ami ugyancsak növelte a vadak élőhelyét.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?