Eldurvult a helyzet a Balatonnál: már lakott területen is lőhetnek a vadászok

Eldurvult a helyzet a Balatonnál: már lakott területen is lőhetnek a vadászok

agrarszektor.hu
A Balatonnál, azon belül is Balatonmáriafürdőn hetek óta vaddisznók garázdálkodnak. Az állatok több szabadstrandot is feltúrtak, dagonyázóhelyeket alakítottak ki és több helyen még a nádasokat is letaposták. Azonban úgy tűnik, hogy rendőrségi engedéllyel belterületen is ki lehet lőni őket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fekete István, a dél-balatoni vadgazdálkodási tájegység fővadásza a sonline.hu-nak elmondta, mivel a belterület nem része a vadászterületnek, ezért azon vadászati tevékenységet lőfegyverrel és csapdázással sem lehet végezni. A kilövésre viszont így is van lehetőség, amennyiben a helyileg illetékes rendőrség engedélyezi. Az eljárást bárki, az önkormányzat is kezdeményezheti, a végrehajtó azonban csak vadászfegyverrel rendelkező szakember lehet. Hozzátette, mivel a vaddisznók forgalmas üdülőhelyen vannak, ezért azokat kizárólag a téli és a kora tavaszi időszakban lehetne kilőni. A fegyver mellett érdemes lenne mobil és fix vadbefogókat is alkalmazni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember úgy véli, azért lehet egyre több vad a településeken, mert csökken a természetes élőhelyük, valamint folyamatos és sokszor visszafordíthatatlan átalakuláson megy keresztül. Mind a róka, mind pedig a vaddisznó igen jó alkalmazkodóképességgel bír, ezért egyre többször jelennek meg lakott területeken és azok közelében. Balatonmáriafürdőn ráadásul az aszályos időjárás miatt több helyen is lecsökkent a vízszint, ami ugyancsak növelte a vadak élőhelyét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55