Egyszerűsödtek a szarvasmarha-gümőkór elleni védekezés szabályai

agrarszektor.hu
Megjelent a gümőkór elleni védekezésről szóló módosított rendelet. Az új szabályzat - a magas fokú élelmiszerlánc-biztonság fenntartása mellett - enyhíti az állatszállításhoz és az ellenőrző vizsgálatokhoz kapcsolódó jelenlegi előírásokat, ezáltal növelve az ágazat versenyképességét.

Magyarország 2014 óta hivatalosan mentes a szarvasmarha-gümőkórtól - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Európai Unióban, 10 tagállamban (például Horvátországban, Olaszországban és Spanyolországban) jelenleg is folyik a betegséggel szembeni mentesítési program. A mentes státusz ugyanis az élőállat-kereskedelem szempontjából számos előnnyel jár.

Az új, szarvasmarha gümőkór elleni védekezésről szóló 56/2019. (XII. 12.) AM rendeletnek köszönhetően - az élelmiszerlánc-biztonság fenntartása mellett - most tovább nő az ágazat versenyképessége, egyúttal az állattartók pénzügyi és adminisztrációs terhei is csökkennek. A rendelet több fontos módosítást, gyakorlati egyszerűsítést tartalmaz. Többek között az állattartók kérelmezhetik, hogy az ellenőrző vizsgálatokra - az eddigi éves helyett - csak kétévente kerüljön sor. Az egyszerűsítések mellett új elemek is megjelentek a szabályzatban, például, hogy - a megfelelő és pontos mérések érdekében - gümőkór vizsgálatot csak a kötelező képzés teljesítését követően végezhetnek majd az állatorvosok.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?