Elárulta a szakember, mi most a magyar állattenyésztés legnagyobb problémája

Elárulta a szakember, mi most a magyar állattenyésztés legnagyobb problémája

Bõle István
Évtizedek óta tart a küzdelem a hazai haszonállat létszám fogyásának megállításáért, avagy legalább a csökkenési ütem lassításáért. Az is nyilvánvaló, hogy az ágazat európai versenyképességének javításában kulcsszerepe van annak, hogy a legjobb fajtákkal töltsék meg a magyarországi legelőket, istállókat. Egyre nagyobb gond a fiatal szakemberek hiánya az állattenyésztésben. A Magyar Állattenyésztők Országos Szövetségének kulcsszerepe van a tendenciák alakulásában, a szervezet nemrégiben tartott tisztújítást. A régi-új elnök, Zászlós Tibor az Agrárszektornak mesélt a legfontosabb feladatokról, illetve az ágazat legnagyobb problémáiról.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ezekben a hónapokban mik a legfontosabb feladatai a Magyar Állattenyésztők Országos Szövetségének?

Szeptember elején megalakult a Juh és Kecske Szakmaközi Szervezet. Ez történelmi jelentőségű, hiszen a kiskérődző ágazatnak eddig nem volt a teljes termékpályát összefogó egysége. Hónapok óta dolgozunk a védett és a Natura 2000-es gyepekre vonatkozó előírások szakmai felülvizsgálatán és egy állattenyésztő barát gyepstratégián. Ezeket a munkákat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen végezzük. Nemrégiben történt meg a húshasznú tenyészbika beállítási támogatási kérelmek beadása. Ezt a jogcímet mi dolgoztuk ki és vittük végig a jogalkotási folyamaton azzal a céllal, hogy az évek óta növekvő húsmarha állományunk minősége javuljon és így versenyképesebbek legyünk. Emellett elkészült a szarvasmarha gümőkór mentesítésre vonatkozó útmutatónk, amit hamarosan elektronikus és terveink szerint nyomtatott formában is eljuttatunk a szarvasmarhatartóknak. Fontos célként kezeljük, hogy a magyar tenyésztőszervezetek még szélesebb körben meg tudjanak jelenni az úgynevezett Kárpát-medencei gazdasági térben, és ott eredményesen teremtsék meg a magyar fajtaszortiment tartását és tenyésztését, így ez is fontos feladata a szervezetnek.

Afrikai sertéspestis, Covid-19 vírus. Ezek azok a külső tényezők, amelyek nehezítik az állattartók dolgát mostanában.

Nem kis mértékben. Szeptember 9-én kaptuk a rossz hírt, hogy Németországban a lengyel határ mellett egy ASP fertőzésben elhullott vaddisznó tetemét találták meg. Azóta abban a körzetben több ASP pozitív vaddisznót lőttek ki és találtak újabb fertőzött tetemeket is. A hírre hazánkban is elkezdett csökkenni az élősertés felvásárlási ára, ami 375-405 Ft/kg között alakul most. Ugyanakkor a termelők a hazai szabadpiacon és az élősertés exportban sem észleltek kereslet csökkenést. Ez relatív piaci stabilitásra utal. A másik oldalról a hazai feldolgozókra egyre erősebb nyomást gyakorolnak a kiskereskedelmi láncok. Akadozik az export is. A kereskedők közül egyre többen csak nyomott árakon hajlandók átvenni a sertéshúst és az abból készült töltelékárút, ezért új vevők felkutatása vált szükségessé. Megjegyzem: mértékadó elemzők (köztük a Rabobank) szerint a német sertéshús ideiglenes kitiltása az ázsiai piacokról még középtávon sem fog komolyabb piaci zavart okozni Európában. Ilyen helyzetben a legrosszabb hatást a spekulatív célú árletörési akciók jelentik Az árzuhanás elkerülése érdekében hetente egyeztetünk a NAK Sertéspiac Monitoring Bizottságában a termelői szervezetekkel és a legnagyobb feldolgozókkal, valamint a minisztérium szakembereivel. Egyébkén szeptember 9-én egy nagyon jó hírt is kaptunk. Azt, hogy hazánk hivatalosan mentessé vált a madárinfluenza vírustól, ez az exportunknak, ezen keresztül pedig a tenyésztésnek komoly lendületet adhat.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egyre több publikáció jelenik meg arról, hogy a kérődzők mekkora környezeti kárt okoznak. Van hatása ezeknek a támadásoknak a hazai állattenyésztésre?

Valóban. Az utóbbi időben újra felerősödtek a szélsőséges "vegások" támadásai, akik közül néhány az állattenyésztőket egyenesen gyilkosoknak és állatkínzóknak nevezik. Ők mindenfajta állati termék fogyasztását betiltanák. Fontos, hogy higgadtan, de határozottan tájékoztassuk az embereket, hogy a szakmánk mennyire fontos az emberiség élelmezésében, a kiegyensúlyozott táplálkozásban és a természeti környezetünk fenntartásában.

Nagyon kevés a fiatal ebben az ágazatban, mind alkalmazottként, mint vállalkozóként. Megfordítható, lassítható az öregedési folyamat? Gyorsítható-e a generáció váltás?

Ez napjaink egyik legfontosabb kérdései közé tartozik. A generációváltás a világ legigazságosabb dolgai közé tartozik, mert akkor is bekövetkezik, ha nem akarjuk. Ezért kell időben felkészülni rá. Ennek ma már külön tudománya és technikája van a világban, érdemes áttanulmányozni őket. A digitalizáció, a munkafolyamatok automatizálása, a robotok alkalmazása sok munkafolyamatot könnyít meg (elsősorban a nehéz fizikai munkát). A jövőben kevesebb fizikai munkára és több digitális készségre lesz szükség. A világon mindenütt küszködnek azzal, hogy a fiatalok számára hogyan tegyék vonzóvá ezt a szakmát, ami véleményem szerint nem csak szakma, nem csupán hivatás, hanem egy olyan életforma, amely talán azért a legszebb, mert nagyfokú kreativitást és kitartást igényel. Ahogy egy művész bele tudja álmodni egy fatörzsbe vagy gránittömbbe a Madonnát, ugyan úgy tesz egy állattenyésztő, amikor látja lelkiszemeivel a több nemzedék utáni tenyészállatot és e célnak alárendelve végzi tudatosan hosszú évekig a tenyésztői munkáját. Az öregedési folyamat megállításában az idősebb generációnak van a legnagyobb felelőssége, hiszen nekik kell a fiatalokat, a kiszemelt utódokat kiválasztani és főleg kinevelni. A szakmánk jövedelmezősége - és ez egy kardinális kérdés az életpálya szempontjából - nagyban függ attól, hogy mi magyarok mennyire leszünk versenyképesek, mennyire tudunk jó ágazati stratégiát alkotni és azt következetesen megvalósítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?