Ugrás előtt a rovarbiznisz: így lesz a légyből takarmány!

Ugrás előtt a rovarbiznisz: így lesz a légyből takarmány!

agrarszektor.hu
Nagy fejlődési ugrás várható a rovariparban, sorra hárulnak el előle a szabályozási akadályok is. A rovarokban ugyanis egyre többen meglátják az olcsó, hatékony és környezetkímélő fehérjetermelés lehetőségét. A PREGA-n jártunk, ahol a Grinsect mutatta be, hogyan dolgoznak a katonaléggyel, és mi mindenre használható.

2019-ben a rovarbiznisz már 144 millió dolláros piacot jelentett Európában, 2025-ig pedig 45 százalékkal fog növekedni a forgalma - érzékeltette a robbanásszerű fejlődést ebben a szegmensben Aszalai Sándor, a Grinsect képviseletében. 2025-ben már 1,2 millió tonnányi rovarfehérjére van kilátás az öreg kontinensen, amelyik ezen a téren világelső lehet a termelésben. Pillanatnyilag Franciaország, Hollandia és Belgium járnak az élen, de minden országban akadnak üzletemberek, akik fantáziát látnak a rovarokban. Ennek oka, hogy hulladékon nevelve, elképesztő gyors rotációban nagyon hatékony biokonverzióra képesek, magyarán kiválóan hasznosítják a takarmányt, ami számunkra értéktelen hulladék is lehet. Aszalai Sándor rámutatott: 2025-ig az előrejelzések szerint még 2 milliárd dollárnyi friss tőke fog áramlani ebbe a piaci szegmensbe.

Aszalai Sándor: rovarokkal hatékonyabb a fehérjeelőállítás (Fotó: szerző)
Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény  gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Hogy nem a levegőbe beszélt, azt az is mutatta, hogy előadását szokatlanul sok kérdés követte, mintha a hallgatóság egy része már maga is benne lenne a bizniszben, vagy éppen készülne belépni. Ezt a Grinsect örömmel fogadta, ugyanis partnereket keresnek a technológia nagyüzemi továbbfejlesztéséhez. Pillanatnyilag még viszonylag kevés a tapasztalat ezen a téren, és a tudás megszerzését bürokratikus akadályok is nehezítik még. Többek között

  • mindössze 7 rovarfaj tenyésztése engedélyezett;
  • lekorlátozták a rovaretésre használható takarmányok körét;
  • egyelőre csak a halak takarmányozhatóak rovarfehérjével;
  • a haszonállatok takarmányában maximum a nyersfehérjemennyiség 50 százaléka váltható ki rovarokkal.

Biztató módosítások a láthatáron:

  • hamarosan (talán már idén) engedélyezik az éttermekből kikerülő hulladék rovarokkal történő etetését;
  • hamarosan (talán már idén) a sertés és a baromfi számára is engedélyezik a rovarfehérjét.
Minden paraméterében környezetkímélőbb a rovartenyésztés (Fotó: szerző)

Aszalai Sándor a meglévő tapasztalatok alapján állítja, hogy rovarokkal kevés takarmány és víz felhasználásával, kis helyen, gyorsan és könnyen automatizálható rendszerekben lehet fehérjét előállítani. Véleménye szerint az engedélyezett fajok közükl a katonalégy hasznosítja legjobban a takarmányt, és mindössze 45 nap a teljes életciklusa. Élete során három fázisban takarmányozzák, indító, nevelő és befejező "táppal", utóbbinak olyan a minősége, ami előnyösen befolyásolja a légylárva béltartalmát. Az elkészült lárvákat fertőtlenítik, leölik és kiszárítják, majd olajat préselnek belőlük.

A fehérje a szárazanyagtartalom 45 százalékát teszi ki, eszenciálisaminosav-összetétele ideális, olaja dúskál a hasznos omega-zsírsavakban. Nem mellékes, hogy a ciklus végén a növénytermesztésben jól hasznosítható, értékes humusz is keletkezik.

Brojler-takarmányozási kísérletek alapján úgy találták, hogy rovarfehérjét bekeverve a tápba a madaraknak 7 százalékkal javult a takarmányértékesítésük, így kevesebb tápot igényeltek, ugyanakkor csökkent az állomány szétnövése. A tetsttömegbeli szórás 33-55 százalékkal volt kisebb attól függően, hogy mennyi fehérjét váltottak ki rovarokkal a takarmányban. A kedvező tapasztalatok hatására a Grinsect elkészített egy olyan üzemet, amelyben napi 200 kilogrammnyi légylárva állítható elő.

Aszalai Sándor elmondta, hogy rovarfehérje-gyártó üzemek állattartó telepek mellett is épülhetnének, hiszen a szervestrágya mennyiségét jelentősen csökkenteni lehetne a rovarokkal, miközben a foszfortartalma is mérséklődne, majd a humusz kikerülhetne a földekre. A rovarfehérjét ezután vagy piacra vinni, vagy feltetetni lehetne. Nagy fantáziát lát az akvapóniás rendszerekkel való kombinálásában is. A növénytermesztés hulladékanyagán felnevelhetőek a rovarok, majd ezek "trágyája" a növénytermesztés vízáramába keverhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03