Tömegével mehetnek csődbe ezek az állattenyésztők a koronavírus miatt

Tömegével mehetnek csődbe ezek az állattenyésztők a koronavírus miatt

Komoly értékesítési gondokkal küzdenek a magyar kecsketenyésztők, többségük ugyanis belföldön, jellemzően a helyi piacokon adja el termékeit, ezek azonban bezártak a koronavírus-járvány miatt - tájékoztatta az Agrárszektort Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a hazai kecsketartók szinte egyetlen bevételi forrása a kecsketej, és az ebből készült termékek eladása, így mivel jelenleg sokan nem tudják megoldani termékeik értékesítését, a kisebb termelők akár csődbe is mehetnek.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A magyar juhágazatot a húsvéti szezon kellős közepén érte a koronavírus-járvány megjelenése, és habár eleinte valóban komoly problémákat okozott az új COVID-19, több olyan kormányzati intézkedés is született, amely ezekre megoldást kínált - mondta Hajduk Péter. Kiemelte, hogy az áruszállítás, és a kamionok biztonságos haladása érdekében külön folyosót nyitottak a teher- és áruforgalom, valamint a személyforgalom számára a határokon, ami segítette a szállítás zökkenőmentessé tételét. Eleinte természetesen okozott kisebb fennakadást, míg a kereskedők és a forgalmazók megtanulták az eljárási rendet, de végül közel akkora mennyiségű bárány hagyta el Magyarországot idén, mint amennyi a tavalyi év azonos időszakában. A hazai bárány legfőbb felvevő piaca Olaszország, ahol a koronavírus-járvány miatt nem üzemeltek a kisebb hentesboltok, illetve a vendéglátóhelyek, így csak a vágóhidakra, és a nagy áruházakba jutott a magyar bárányból - közölte Hajduk Péter.

A szakember hangsúlyozta, a szövetség nem tud arról, hogy jelentősebb mennyiségű bárány bent ragadt volna, vagy valakinek komoly értékesítési problémái lettek volna. Kitért arra is, hogy voltak ugyanakkor árletörési kísérletek az utóbbi 3-4 hétben, de ágazati összefogással ezt sikerült kezelni. A hazai árak így körülbelül az Európai Uniós árszint körül alakultak, ahol minimálisan valóban visszaestek a felvásárlási árak, de a magyarországi árak még így is az uniós árak szintjén voltak.

Forrás: MTI Fotó: Mészáros János

Hajduk Pétertől azt is megtudta lapunk, hogy a hazai fogyasztók most húsvétkor érezhetően kevesebbet vásároltak, 30 százalékkal kevesebb bárányhús fogyott ugyanis a boltokban, mint az előző év ugyanezen időszakában. A szakember szerint ez valószínűleg a koronavírus-járvány miatt volt, aminek hatására feltételezhetően kevesebben mozdultak ki otthonról, és mentek el vásárolni. 

Habár a juhtenyésztők problémái végül megoldódni látszódnak, a magyar kecsketenyésztőknek, és azoknak a juhtenyésztőknek, akik tejtermékek értékesítéséből tartották fent gazdáságukat, komoly problémát okoz a járvány - tájékoztatott az ügyvezető igazgató. Ők ugyanis a belföldi piacra termelnek, az alapanyagot saját maguk dolgozzák fel, és a helyi piacokon adják el a termékeiket. Ezek a piacok azonban a koronavírus miatt bezártak, így sokan most háztól értékesítenek, illetve az interneten próbálják meg eladni az árukat. A kecsketenyésztők számára az egyetlen bevételi forrást a kecsketej, és az ebből készült termékek értékesítése jelenti, így az ágazat legnagyobb problémája most ezen termékek piacra juttatása - emelte ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?