Új hírek bárányfronton: így alakultak az árak a magántárolási támogatás bejelentése után

Új hírek bárányfronton: így alakultak az árak a magántárolási támogatás bejelentése után

agrarszektor.hu
A koronavírus-világjárvány okozta piaci zavarok ellenére az európai bárányárak a múlt héten tartották magukat, melyhez a magántárolási támogatás bejelentése is hozzájárult.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság által bejelentett és az EU tagállamai által jóváhagyott 20 millió eurós magántárolási támogatás keretében 36 000 tonna friss bárányhúst 3-5 hónapos időtartamra vonnak ki a piacról - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez a mennyiség várhatóan az őszi időszakban kerül vissza, amikorra remélhetőleg a világjárványhoz kapcsolódó korlátozások a legtöbb országban enyhülnek. Bár a magántároláshoz nyújtott támogatás az EU-ban régóta fennálló, bevált piaci támogatás, azonban a szektorban az elmúlt 20 évben ez lesz az első ilyen intézkedés.

Az április 23-án indult, egyhónapos Ramadán-periódus a második hetébe ért, ezért a korábbi hetekben a vallási ünnephez kötődő fesztiválok miatti megnövekedett megrendelési igények pozitív hatásai − melyek a piacnak jelentős támogatást adtak az elmúlt hetekben − múlóban vannak. Ezt tükrözi a Romániában, a Közel-Kelet egyik legjelentősebb élőbárány-beszállítójánál tapasztalt erőteljes, 11%-os árcsökkenés. Ugyanakkor elmondható, hogy a francia árak kissé javultak az elmúlt héten, és a magasabb brit árak szintén pozitív hatással vannak az EU-27 értékeire, bár a spanyol értékek 3,4%-kal csökkennek a korábbi hét áraihoz viszonyítva. Az április 26-ával záruló, 17. héten a nehéz bárányok EU-átlagára 567,22 EUR/100 kg volt, ez az előző heti árakhoz viszonyítva 1,1%-os növekedést jelent.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?