Új hírek bárányfronton: komoly döntésre kényszerítheti a gazdákat az időjárás

Új hírek bárányfronton: komoly döntésre kényszerítheti a gazdákat az időjárás

agrarszektor.hu
Az európai bárányárak enyhén mérséklődtek az elmúlt héten, de a piacok összességében továbbra is eléggé kiegyensúlyozottak maradtak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az EU-ban a bárányárak az elmúlt két hónapban az 565-575 euro/100 kg közötti ársávban mozogtak, mivel az éttermek újbóli megnyitása egész Európában támogatást nyújtott a piacoknak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az árak tehát csak kis ingadozást mutattak az elmúlt időszakban, annak ellenére, hogy a jelentések megnövekedett kínálatról számoltak be. A tartósan meleg és száraz időjárás Európa nagy részében arra ösztönözheti a gazdákat, hogy az állatokat a szokásosnál korábban forgalomba hozzák.

A nehézbárány-átlagár az EU-ban a 2020. június 21-ével záruló 25. héten 571,57 euro/100 kg volt, az előző héthez viszonyítva ez 0,6 %-os csökkenést jelent, de ez az ár még mindig 6 %-kal magasabb, mint az az előző év azonos időszakában volt. Azon dél-európai országokban, ahol a COVID-19 járvány következtében bevezetett korlátozó intézkedések miatt várhatóan a turizmus az idei évben − a normál szezonhoz képest − késedelemmel indul be, jelentős áremelkedést tapasztaltak. Spanyolországban +3,6 %-os, Portugáliában +3,5 %-os, Cipruson +2,7 %-os, Franciaországban pedig +0,5 %-os áremelkedést rögzítettek. Az árak azonban Írországban (-4,5 %) és az Egyesült Királyságban (-5,4 %) jelentősebb mértékben mérséklődtek, Németországban stabilak maradtak (-0,2 %), míg és Hollandiában enyhébb mértékben (-1,4 %) csökkentek.

Az EU juhhús-behozatala alacsonyabb volt, mint az elmúlt években, bár az EU-27 legfrissebb importadatait nagymértékben befolyásolja, hogy az az Egyesült Királyság kereskedelmi statisztikai adatait is magába foglalja. Az EU-27-be irányuló brit export 2020 első négy hónapjában 35 %-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és ez az összes behozatal 19 %-os mérséklődését eredményezte. Ugyanakkor elmondható, hogy az EU Új-Zélandból származó behozatala alig változott, az csupán 4 %-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?