Drasztikusan visszaesett Kína juhhús-importja: meglepő dolog áll a háttérben

Drasztikusan visszaesett Kína juhhús-importja: meglepő dolog áll a háttérben

agrarszektor.hu
Kína juhhús-behozatala 2020 első félévében - a korábbi év azonos időszakához viszonyítva - visszaesett, mely csökkenéshez hozzájárult az új-zélandi és az ausztrál exportmennyiségek mérséklődése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kína teljes juhhús-importja a 2020. január és július közötti időszakban 205 822 tonna volt, mely 15 %-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az átlagár azonban 10 %-kal nőtt, elérve a 4914 USD/tonna értéket. Az ország új-zélandi importja 19 %-kal, ausztrál importja pedig 10 %-kal mérséklődött, azonban a mérséklődés ellenére ezen behozatali mennyiségek együttesen adták az importvolumen 97 %-át. Az új-zélandi juhhús tonnánként ára 5095 USD volt, ami körülbelül 10 %-kal magasabb, mint az ausztrál juhhúsért fizetett ár.

Továbbá az ország Uruguayjal folytatott juhhús-kereskedelme élénkült, a dél-amerikai állam ugyanis több mint 4000 tonna húst exportált Kínába, 4 927 USD/tonna áron, ami 4 %-os mennyiségbeli növekedést és 18 %-os árnövekedés jelent. Chile pedig 1,179 tonnát szállított az országba, 4, 965 USD/tonna átlagáron. Argentína és Izland is megkezdte exportját Kínába. A Fjallamb cég az első és jelenleg az egyetlen izlandi vállalat, amely a kínai piacra bejutott. A cég arra törekszik, hogy be tudjon törni a prémiumkategóriájú vendéglátóipari piacra, növekvő kereslet esetén termelésének bővítését tervezi.

Mindemellett a fagyasztott, csontos darabolt húsrészek szállítása a vizsgált időszakban 16 %-kal csökkent, 173 274 tonna mennyiséget ért el. A fagyasztott bárány hasított test és a féltest mennyisége pedig 3341 tonna volt, melynek átlagos tonnánkénti ára 5 688 USD értéken mozgott, ami 8 %-os növekedést jelent. Figyelemre méltó növekedés volt tapasztalható a friss és hűtött húsok esetében, amelyek importja a tavalyi évben minimális volt. A friss vagy hűtött csont nélküli darabok import mennyisége elérte a 22 tonnát, míg a friss vagy hűtött bárány hasított testek és féltestek mennyisége 62 tonna volt. A legmagasabb árat a vizsgált időszakban a friss vagy hűtött csont nélküli darabokért fizettek, mely ár átlagosan 10 474 USD/tonna volt.

A 2020. januárja és júliusa közötti időszakban a kínai import mellett az export is jelentősen, mintegy 381 tonnára csökkent. A fő piacok Hongkong és Makaó voltak, azonban várhatóan Kína az elkövetkező években az élő állatok közel-keleti piacának irányába is nyitni fog.

A Kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium juhhús-kutató csoportja közzétette a legfrissebb jelentését, melynek becslése szerint 2019-ben a kínai juhhús-termelés elérte a 4,85 millió tonnát, amely 2,1 %-os növekedést jelent. A beszámoló szerint a juhhús a legdinamikusabban növekvő húskategória, amelynek teljes húsfogyasztásból való részesedése is növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Az előrejelzés szerint az ország termelése 2028-ra elérheti az 5,84 millió tonnát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?