Drasztikusan visszaesett Kína juhhús-importja: meglepő dolog áll a háttérben

Drasztikusan visszaesett Kína juhhús-importja: meglepő dolog áll a háttérben

agrarszektor.hu
Kína juhhús-behozatala 2020 első félévében - a korábbi év azonos időszakához viszonyítva - visszaesett, mely csökkenéshez hozzájárult az új-zélandi és az ausztrál exportmennyiségek mérséklődése.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Kína teljes juhhús-importja a 2020. január és július közötti időszakban 205 822 tonna volt, mely 15 %-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az átlagár azonban 10 %-kal nőtt, elérve a 4914 USD/tonna értéket. Az ország új-zélandi importja 19 %-kal, ausztrál importja pedig 10 %-kal mérséklődött, azonban a mérséklődés ellenére ezen behozatali mennyiségek együttesen adták az importvolumen 97 %-át. Az új-zélandi juhhús tonnánként ára 5095 USD volt, ami körülbelül 10 %-kal magasabb, mint az ausztrál juhhúsért fizetett ár.

Továbbá az ország Uruguayjal folytatott juhhús-kereskedelme élénkült, a dél-amerikai állam ugyanis több mint 4000 tonna húst exportált Kínába, 4 927 USD/tonna áron, ami 4 %-os mennyiségbeli növekedést és 18 %-os árnövekedés jelent. Chile pedig 1,179 tonnát szállított az országba, 4, 965 USD/tonna átlagáron. Argentína és Izland is megkezdte exportját Kínába. A Fjallamb cég az első és jelenleg az egyetlen izlandi vállalat, amely a kínai piacra bejutott. A cég arra törekszik, hogy be tudjon törni a prémiumkategóriájú vendéglátóipari piacra, növekvő kereslet esetén termelésének bővítését tervezi.

Mindemellett a fagyasztott, csontos darabolt húsrészek szállítása a vizsgált időszakban 16 %-kal csökkent, 173 274 tonna mennyiséget ért el. A fagyasztott bárány hasított test és a féltest mennyisége pedig 3341 tonna volt, melynek átlagos tonnánkénti ára 5 688 USD értéken mozgott, ami 8 %-os növekedést jelent. Figyelemre méltó növekedés volt tapasztalható a friss és hűtött húsok esetében, amelyek importja a tavalyi évben minimális volt. A friss vagy hűtött csont nélküli darabok import mennyisége elérte a 22 tonnát, míg a friss vagy hűtött bárány hasított testek és féltestek mennyisége 62 tonna volt. A legmagasabb árat a vizsgált időszakban a friss vagy hűtött csont nélküli darabokért fizettek, mely ár átlagosan 10 474 USD/tonna volt.

A 2020. januárja és júliusa közötti időszakban a kínai import mellett az export is jelentősen, mintegy 381 tonnára csökkent. A fő piacok Hongkong és Makaó voltak, azonban várhatóan Kína az elkövetkező években az élő állatok közel-keleti piacának irányába is nyitni fog.

A Kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium juhhús-kutató csoportja közzétette a legfrissebb jelentését, melynek becslése szerint 2019-ben a kínai juhhús-termelés elérte a 4,85 millió tonnát, amely 2,1 %-os növekedést jelent. A beszámoló szerint a juhhús a legdinamikusabban növekvő húskategória, amelynek teljes húsfogyasztásból való részesedése is növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Az előrejelzés szerint az ország termelése 2028-ra elérheti az 5,84 millió tonnát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?