Beállt az egyensúly a báránypiacon: így alakultak az árak az elmúlt napokban

Beállt az egyensúly a báránypiacon: így alakultak az árak az elmúlt napokban

agrarszektor.hu
A bárányárak némileg emelkedtek az elmúlt héten, mivel az EU piacán a kereslet és a kínálat továbbra is széles egyensúlyt teremt.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az egyéves ürübárány-tartalékok mostanra a piacokon többnyire már kimerültek, ezért az ellátási lánc átvált az ez évi bárányokra - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az vendéglátás-ágazat fokozatos újbóli megnyitása támogatja az árakat, továbbá az ír hírforrásokra alapozva előrevetíthető az is, hogy az idei nyári szezonban várhatóan jóval alacsonyabb lesz a turisták aránya, mely szintén támogathatja az árakat, mivel a juhhúsfogyasztási arány magasabb lehet Európa városi területein. A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2020. június 7-én végződő, 23. héten 572,6 EUR/100 kg volt, amely mindössze 0,1%-os növekedést jelent az előző héthez képest.

A tendenciák a főbb termelő tagállamokban eltérőek voltak. Az árak Németországban 1,9%-kal, Spanyolországban 1,3%-kal és Franciaországban 1,1%-kal emelkedtek, ezt az emelkedést azonban kiegyenlítette Írország 3,0%-os áresése, melyet valószínűleg az Egyesült Királyság árainak erőteljes visszaesése befolyásolt. Az olasz árak szintén jelentős mértékben, 501,0 EUR/100 kg-ra csökkentek, mely 4,6%-os esést jelent az előző héthez képest. Olaszországban ebben az évben ez az ár volt az eddigi legalacsonyabb regisztrált ár.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?