2022. október 1. szombat Malvin

Beállt az egyensúly a báránypiacon: így alakultak az árak az elmúlt napokban

agrarszektor.hu
A bárányárak némileg emelkedtek az elmúlt héten, mivel az EU piacán a kereslet és a kínálat továbbra is széles egyensúlyt teremt.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az egyéves ürübárány-tartalékok mostanra a piacokon többnyire már kimerültek, ezért az ellátási lánc átvált az ez évi bárányokra - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az vendéglátás-ágazat fokozatos újbóli megnyitása támogatja az árakat, továbbá az ír hírforrásokra alapozva előrevetíthető az is, hogy az idei nyári szezonban várhatóan jóval alacsonyabb lesz a turisták aránya, mely szintén támogathatja az árakat, mivel a juhhúsfogyasztási arány magasabb lehet Európa városi területein. A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2020. június 7-én végződő, 23. héten 572,6 EUR/100 kg volt, amely mindössze 0,1%-os növekedést jelent az előző héthez képest.

A tendenciák a főbb termelő tagállamokban eltérőek voltak. Az árak Németországban 1,9%-kal, Spanyolországban 1,3%-kal és Franciaországban 1,1%-kal emelkedtek, ezt az emelkedést azonban kiegyenlítette Írország 3,0%-os áresése, melyet valószínűleg az Egyesült Királyság árainak erőteljes visszaesése befolyásolt. Az olasz árak szintén jelentős mértékben, 501,0 EUR/100 kg-ra csökkentek, mely 4,6%-os esést jelent az előző héthez képest. Olaszországban ebben az évben ez az ár volt az eddigi legalacsonyabb regisztrált ár.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34