2023. október 5. csütörtök Aurél
Ez az állat sokat hozhat a konyhára: nagyot kaszálhatnak vele az élelmes gazdák

Ez az állat sokat hozhat a konyhára: nagyot kaszálhatnak vele az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A hazai kiskérődző ágazat előtt igen komoly lehetőségek állnak, hiszen jelentős sikereket lehet elérni a megfelelő irányú fejlesztésekkel. Bár Nagy-Britannia EU-ból való kivonulása komolyabban csökkentette a kínálatot, megszűnt az egykori versenyhelyzet, a kecske- és bárányhús ára pedig korábban nem látott magasságokba emelkedett.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Nincs olyan bárányhús jelenleg az uniós piacon, amit nem lehetne eladni. A juh- és kecskehúsra szakosodott állattartóknak pedig attól sem kell tartaniuk, hogy a drágulás visszafogja majd a fogyasztást, hiszen prémiumtermékről lévén szó, az igényes vásárlók nem árérzékenyek - hívta fel a figyelmet Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület ügyvezető igazgatója. A szakember a Magyar Közgazdasági Társaság szakosztálya által szervezett háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy a brexit miatt harmadával csökkent a bárányok száma az unióban. Angliából jellemzően élő állatként érkezett a bárány Európa más részeibe, azt követően azonban, hogy Nagy-Britannia gyakorlatilag harmadik országnak számít, adminisztrációs okok miatt a szállítás olyannyira meghosszabbodott, hogy lehetetlenné vált az állatok utaztatása. Az is tovább szűkítette a kínálatot, hogy az új-zélandi és ausztrál fagyasztott bárány szintén Anglián keresztül érkezett korábban, s bár ebben a szegmensben nem állt le teljesen a logisztika, az EU-ba érkező mennyiség így is elmarad a megszokottól - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint egyáltalán nem meglepő, hogy emelkedni kezdtek az árak, két év alatt Magyarországon is 20%-kal nőtt a könnyű- és a nehézbárányok ára. Itthon többnyire a könnyű bárány nevelésére szakosodtak a juhászok. A 13 kilogramm alatti vágott testtömegű bárányok elsődleges célpiaca továbbra is az olasz piac, az export aránya ebben az esetben nagyjából 80%-ra tehető. A juhtenyésztés tehát nagy lehetőségeket rejt, a sikerhez azonban elengedhetetlen a fejlesztés. Magyarországon nagyon alacsony a feldolgozottsági szint, a bárányok javarészt lábon hagyják el az országot. Mezőszentgyörgyi Dávid úgy gondolja, hogy ezen mindenképpen változtatni kellene, és három kisebb vágóhídra lenne még szükség, hogy az évi néhány tízezer helyett akár hatszázezer bárány feldolgozása se okozzon gondot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A fejlesztésekre azonban nem csak a kecske- és a bárányhús feldolgozása során van szükség. A Covid sajnos nem kímélte a gyapjú- és tejágazatot sem. Míg utóbbi esetében a járvány miatti korlátozások elmúltával magára talált a termelés, a gyapjú esetében már biztosak benne a szakemberek, hogy a korábbiakkal ellentétben alternatív felhasználási módokat kell találni. A kínai textilipar egyre igényesebb, az ausztrál és új-zélandi gyapjúval pedig nem tudunk versenyezni. - Évente 3500 tonna gyapjú állítunk elő itthon, ennek a feldolgozását meg kell oldani. Kína ezt a mennyiséget nem veszi át - emelte ki a szakember. Jó hír, hogy néhány hónapon belül Balmazújvárosban megkezdi működését az első olyan hazai üzem, ahol gyapjúból szerves trágyát gyártanak majd, amely részben képes lesz kiváltani a növénytermesztők műtrágyaigényét is  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?