Elkapkodják külföldön ezt a magyar húst: úgy veszik, mint a cukrot

Elkapkodják külföldön ezt a magyar húst: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Ha kimondjuk azt a szót, hogy nyúl, bizonyára a legtöbb embernek az otthon tartott társállat jut eszébe, és nem egy ehető állat. Pedig Magyarországon a nyúlhús fogyasztásának mindig is volt hagyománya, mára már azonban szinte teljesen kikopott az étrendekből. Mindezt jól bizonyítja, hogy hiába felel meg a korszerű, egészséges táplálkozás elvárásainak magas fehérjetartalma és alacsony a zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma miatt, hazánkban az egy főre jutó nyúlhúsfogyasztás mindösszesen évi 0,2 kg - ez a levágott nyulak nagyjából 12-13%-át teszi ki. Kérdés, hogy vajon mi lehet az oka, hogy az egykor kedvelt eledel most már szinte teljesen elfeledetté vált? Erre a kérdésre próbáljuk meg keresni a választ.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazánkban jelenleg működő 60-65 nagyüzemi nyúltelep kizárólag hazai nemesítésű és születésű tenyészállatokkal dolgozik. A magyar nyúlállomány 100-105 ezer anyanyulat, valamint azok szaporulatát jelenti. Mint ahogyan a Nébih adataiból kiderült, a két hazai nyúlvágóhíd, amely kizárólag Magyarországon hizlalt nyulat dolgoz fel, 2021-ben csaknem 4,3 millió nyulat vágott le, ami az Európában összesen levágott nyulak kb. 3,5%-a. Ezzel az értékkel jelentősen le vagyunk maradva az első három helyezettől, de Európa negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa vagyunk. A Magyarországon előállított nyúlhús jelentős részét kivitelre kerül, elsősorban az Európai Unióba, míg az unión kívülre irányuló export mennyisége a hazai fogyasztással közel azonos mértékű.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben is felveszik a versenyt a magyarok

Ma már csak az a fajta számít versenyképesnek a piacon, amelynél a vágónyulak 5-10 hetes életkoruk között átlagosan naponta legalább 40-50 grammot gyarapszanak, 10 hetes korban elérik a 2,6-2,8 kg élősúlyt és a vágási kitermelésük legalább 60%-os. A magyar nemesítésű húsnyúlfajták azonban felveszik a versenyt a világon tenyésztett más intenzív fajtákkal, így tehát van keresnivalójuk a globális nyúltenyésztésében is.

Nincsenek könnyű helyzetben a nyúltenyésztők sem

A takarmányár-növekedés, az állatjóléti előírások szigorítása bizony a nyúlágazatot is érintik, ezzel folyamatos kihívások elé állítva a hazai nyúltenyésztőket. Bár az elmúlt években több támogatás is volt az ágazatban, a fennmaradáshoz azonban a fogyasztókra is nagy szükség volna. Fontos lenne, hogy a magyarok minél több nyúlhúst fogyasszanak, hiszen a szervezetnek és a tenyésztőknek egyaránt szüksége van rá. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez hozhatná meg a fellendülést?

Tavaly, mint ahogyan lapunk is beszámolt róla, pont került a mintegy négy éves tárgyalássorozat végére, melyet Magyarország Kanadával folytatott a hazai nyúlhúsexport megindításának céljából. A 2017-es auditot követően megindult egyeztetések eredményeként bilaterális megállapodás jött létre a két ország között. A termékpálya bevezetése új lendületet adhat a kanadai export egészének, mely az állategészségügy elismerésén túl nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő jelentőségű lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagy kérdés: miért nem esszük a nyulat?

2 évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) és a Nyúl terméktanáccsal közösen indított kampánya sikeres lesz a 21. század fehérje forrásának tartott nyúlhús esetében. Ekkor a korábbi 15-20 dekagrammos hazai átlagfogyasztást sikerült megduplázni, a mostani legfrissebb adatok szerint azonban az éves nyúlfogyasztásra továbbra is csak a 0,2 kilogrammot üti meg. A fenti kérdés összetett, az azonban biztos, hogy az ára és a nyulakhoz való kötődés is szerepet játszik a gyér fogyasztásban. A nyulak esetében közrejátszik az úgynevezett cukisági faktor, ezért sokkal jobban sajnáljuk őket, mint például a baromfikat. Ha pedig ez valakit nem zavar, a pénztárcája is könnyen gátat szabhat, hiszen ugyan nem a legdrágább húsféle, de megkérik az árát: a fagyasztott nyúlgerinc filé kilója 3700 forintba kerül, a comb kilója 3100 forint, a lapocka 2000, míg a máj 1660 forint. A friss nyúlgerinc kilója viszont már a 6500 forintos árat is elérheti, a darált nyúlhús kilója pedig a 2500 forintot. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?