Ömlik külföldre ez a hús: kiderült, miért nem itthon adják el a magyarok

Ömlik külföldre ez a hús: kiderült, miért nem itthon adják el a magyarok

A nyúlhús régebben sokkal többször került a magyar családok asztalára, mint manapság. Nem túlzás azt mondani, hogy mára már szinte teljesen kikopott az étrendünkből, pedig rendkívül egészséges húsféléről van szó. Ráadásul két anyanyúl és egy bak ellát egy családot, maximum napi fél óra munkával. Ha pedig valaki saját magának neveli a nyulakat, egy kilogramm húst körülbelül 1000 forintból tud előállítani. Kérdés, hogy akkor vajon miért nem esszük? Kiderül az alábbi cikkünkből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ezelőtt volt felvásárlás, több lakásnál tartottak nyulat. Változott az emberek hozzáállása minden jószágtartáshoz. A saját baráti körömben is látom, hogy nem tartanak annyi állatot más fajtából sem. Főleg az idősebb korosztály foglalkozott ezzel, a mostani fiatalok nem kitartóak. Hétvégén, ünnepen is etetni kell, bevétel pedig nincs belőle, mert korábban volt ugyan felvásárlás, most már viszont megszűnt. Olyan antibiotikumok vannak, amik miatt nem lehet értékesíteni, csak a telepektől viszik el.  Nem kerülhet olyan hús az élelmiszerpiacra, ami antibiotikumot tartalmaz. Én is gyógynövényes dolgokkal próbálkozom betegségmegelőzésre, illetve nagy hangsúlyt fektetek a takarításra is, hogy ne kelljenek gyógyszerek. Ha mégis valami gyógyszert kell adnom, akkor megfigyelem a várakozási időt, és be is tartom természetesen

- fogalmazott Szabó Zsolt, a Hajdúböszörményi Galamb -és Kisállattenyésztők Egyesületének elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Külföldre viszik a magyar nyúlhúst

A fogyasztást és a tenyésztést jól lehetne reklámmal népszerűsíteni, amit látnak az interneten az emberek. Próbáljuk az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozni, amihez a nyúlhús is szorosan köthető, hiszen nagyon egészséges. Emiatt hozzám jönnek olyan vegetáriánus rokonok, akik rántott nyuszit kérnek. Egyébként két anyanyúl és egy bak ellát egy családot, maximum napi fél óra munkával. Ráadásul ez lehet egy hobbi is és a gyerekeket felelősségérzetre is taníthatjuk.

Mint megtudtuk, sok helyről Svájcba viszik a húst, mert Magyarországon egyszerűen nem tudják eladni. A hazai eladásból nem tudják a gazdálkodók kitermelni a termelési költségeket, hiszen hazánkban kicsi az a réteg, aki ezt meg tudja fizetni. Szabó Zsolt beszélt az árakról is: 1800-2000 forintért adják élősúlyban a nyulat a kollégái, a tisztított házi nyúlhús kilója pedig körülbelül 3000 forint. Azonban, ha valaki magának neveli, maximum 1000 forintból kijön kilója, ami még bio is és nagyon egészséges. De a boltban jóval magasabb az ár, mert a bolt is ráteszi a hasznát.

A galambnak is 20 ezer forint kilója, mi pedig 1500-2000 forintért adjuk a fióka darabját. A kereskedők nagyon nagyot fognak ezen. De, ha valaki magának neveli, akkor sokkal olcsóbb. Igaz, minden nap kell vele foglalkozni, mi sem tudunk például elutazni nyaralni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban
Élelmiszer

Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban

Az elmúlt évek eseményei komoly hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére, és ez az oka annak, hogy az áruházlánc kínálatában elérhetők import húsok is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?