Felütötte a fejét a rettegett pestis a magyar-román határ közelében: mi lesz ebből?

Felütötte a fejét a rettegett pestis a magyar-román határ közelében: mi lesz ebből?

MTI
Romániában az elmúlt héten 15 újabb afrikai sertéspestis fertőző gócpontot fedeztek fel a hatóságok, ebből kettő-kettő a román-magyar határ mellett levő Bihar és Szatmár megyében található - közölte pénteken a román élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi szakhatóság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Romániában összesen 243 aktív gócpontot tartanak számon, amelyek Románia több mint felében, 27 megyében találhatók, összesen 147 település érintett. További 13 megyében csak a vaddisznóknál fedezték fel a betegséget. A szakhatóság szerint eddig több mint 15 ezer gazdát kárpótoltak összesen 441 millió lej (91 millió euró) értékben. Az elmúlt héten 44 gócpontot számoltak fel a hatóságok. Az afrikai sertéspestis romániai jelenlétét először 2017. július 31-én mutatták ki. 

A romániai sertéshústermelők egyesülete szerint az elmúlt két évben az afrikai sertéspestis összesen mintegy 2 milliárd euró kárt okozott. Romániában több mint 540 ezer állatot pusztítottak el a betegség terjedésének megfékezése érdekében. A termelők közvetlenül 1 milliárd euró kárt szenvedtek, amihez hozzáadódik további 1 milliárd euró, mint a külkereskedelmi mérleghiányban jegyzett veszteségként.

A Ziarul Financiar gazdasági újság által közölt adatok szerint tavaly Romániában 3,9 millió állat képezte a sertésállományt. A belföldi fogyasztás 30 százalékát tudták biztosítani a belföldi tenyésztéséből, Bukarest a legtöbb sertéshúst Németországból importálja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02