Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Kiből lehet hosszú távú nyertes a húsmarha ágazatban?

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Kiből lehet hosszú távú nyertes a húsmarha ágazatban?

Takarék Agrár24
A húsmarha ágazatunk az elmúlt évek legdinamikusabban növekvő ágazata (tehénállomány 15 év alatt háromszorosára emelkedett), amely az egyéni vállalkozóknál évről évre emelkedő állománynak köszönhető. A sikerek mellett megjelenő negatívumok, mint alacsony hazai fogyasztás (3,3 kg/fő), magas export arány, illetve ennek koncentráltsága (TOP4: 60-70% - Törökország, Ausztria, Oroszország és Horvátország) időnként piaci zavarokat okoz. Ezek után kiből lesz hosszú távon nyertes a húsmarha-ágazatban?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyszerűen fogalmazva azokból, akik stabil termelési alapokkal, szaktudással, elhivatottsággal rendelkeznek. Egy jól működő, hét fős családi gazdaság adatain keresztül mutatjuk be azokat az általunk tapasztalt, és az ágazat sajátosságaiból eredő tényezőket, amelyek véleményünk szerint egy húsmarha tenyésztőt sikeressé tesz az ágazatban:

  • tudatos fajtaválasztás (legelő hozam, legelő ellátottság egyenesen arányos a húsmarha tömegével) → legelői közel 190 ha, egy tehénre vetítve 1,3 ha (közelíti az általunk jónak tartott min. 1,5 ha/tehén értéket, legelő bérleti szerződések lejárata 6 év), 140 db-os Charolais tehén állománnyal, több éves saját állományfejlesztés eredményeként elérte a család által még kezelhető üzemméretet.
  • Fajtaegyesülettel kapcsolatban áll, jók a termelési mutatói - választott borjak száma, tömeggyarapodás - legalább a fajtára jellemzői átlagot elérik → vemhesülés 90 % (elvárt 80 % felett), választott borjak 99 % (elvárt 90 % felett), de tömeggyarapodást nem mérnek (ez jellemző az ágazatra, fejlesztendő a jövőre nézve)
  • saját abrak előállítási kapacitással rendelkezik → 100 %-os, esetenként többletértékesítéssel
  • több lábon állásra törekszik, árunövény termelést, esetleg gépi szolgáltatást is végez → 110 hektár szántóterület, 40 %-ban hagyományos szántóföldi növények, 50 %-ban zöldség növények, a többi szálas takarmány, gépesítettsége teljes körű, saját tároló kapacitásokkal, bálázás, tárolási szolgáltatás külső partnerek felé.
  • több értékesítési partnerrel áll kapcsolatban → főként török, de hazai partnerei is vannak, de az eredményes gazdálkodás miatt nincs értékesítési kényszere,
  • tartástechnológiai korszerűsítésre, higiéniás körülmények javítására figyelmet fordít → istállók felújítása a végéhez közeledik

A fentieket még erősíti a családi gazdaság munkaereje, elhivatottsága, mely a statisztikai adatokban is megjelenik. Az egyéni gazdáságok számos esetben nagyobb jövedelmezőséggel működnek. A végére hagytuk a "szerencse faktorokat": még nincs 40 éves a családi gazdaság vezetője, szülőktől megfelelő indítást kapott az induló földterületekkel, melyet már "csak" gyarapítani kellett. A gazdálkodás adottságai ideálisak, a telephely, a földterületek, legelők és a családi ház is egymás mellett vannak, az ablakon kinézve látja, hogy a tehenek önállóan elindulnak az istállóból a legelőre. Ezek az alapok hosszú távon biztosítják az eredményes gazdálkodást, a nyertes pozíciót, elviselik az ármozgást, a piaci változásokat, amit most is tapasztalhatunk. Idén áprilisig 50 %-kal csökkent a török piacra irányuló kivitel, melyet osztrák és horvát vevőkkel tudtunk helyettesíteni, de alacsonyabb átlagáron.

Készítette: Sándor Gáborné, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?