Több mint 400 ezer csirkét gázosítanak el Nagy-Britanniában a koronavírus miatt

Több mint 400 ezer csirkét gázosítanak el Nagy-Britanniában a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
Nagyjából 300 ezer csirkét terveznek elgázosítani Angliában, ezzel 400 ezer fölé emelve a koronavírus miatt leölt madarak számát, hiszen Skóciában mintegy 110 ezer csirkét már el kellett altatni. Az intézkedés oka, hogy Nagy-Britannia egyik legnagyobb húsfeldolgozójában 75 dolgozó karanténba kényszerült, miután megjelent a koronavírus a norfolki üzemben. Emiatt az üzem lényegében leállt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy-Britanniában hetente kb. 20 millió csirkét dolgoznak fel, ezek túlnyomó többségét néhány nagy vágóhídon, amiknek kb. heti 2 millió csirke a teljesítményük, írta meg a 444.hu a Guardian információi alapján. Ilyen nagy vágóhíd a norfolki üzem is, a Banham Poultry, ezért a dolgozók karantén alá helyezéséből eredő teljesítménycsökkenést az egész piac meg fogja érezni, ugyanis a meghatározott időben ide szánt csirkék túlnyomó részét egyszerűen nem tudják máshol levágni.

A Banham Pultry igazgatója, Blaine Van Rensburg elmondta, mivel nem tudják, meddig fog tartani a jelenlegi helyzet, így nem lehet megjósolni azt sem, mennyi állatot kell még levágniuk. Az igazgató cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a koronavírus miatt egyszer már le kellett vágniuk körülbelül 7 ezer állatot. Blaine Van Rensburg egyúttal azt is elmondta, hogy a helyzetre való tekintettel már gondoskodtak mintegy 250 ezer állat átszállításáról más vágóhidakra, és ha lehetőségük nyílik még rá, ezt folytatni is fogják.

Az állománycsökkentés folyamán a vágóhidak elgázosítják a vágóhídra nem kerülő csirkéket, ehhez az iparágban általában szén-dioxidot használnak. Az állatok leölésének ez a módja humánusnak minősül és megfelel a törvényeknek. A tetemek nem kerülnek be emberi élelmiszerekbe, maximum csak a takarmányalapanyag lesz belőlük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?