Ez hihetetlen: ki nem találnád, mit fogott egy sporthorgász a Gyöngyös-patakban

Ez hihetetlen: ki nem találnád, mit fogott egy sporthorgász a Gyöngyös-patakban

agrarszektor.hu
2020. augusztus 17-én, a Hévízi-tó kifolyó vizében, a Gyöngyös-patak szakaszán szokatlan halat fogott kukorica-giliszta csalival egy sporthorgász. Beszámolója szerint a hal nagyon mohón kapott és intenzíven ellenállt a horgon, de mivel nem tudta, milyen fajról van szó, a Magyar Haltani Társasághoz fordult segítségért.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Sokszínű vidék beszámolója szerint a Magyar Haltani Társaság a honlapján közzétett válaszában azt írta, a fotó alapján sikerült beazonosítaniuk a halat, amely a tűzfejű tarkasügérnek (Vieja melanurus, korábban Paraneetroplus synspilus), illetve a hibridjének egy sötétebb színezetű hím példánya. Mint fogalmaztak, a Közép-Amerikából származó díszhalat, melyet egy felelőtlen akvarista telepíthetett be, öt éve mutatták ki a Hévízi-tó elfolyó vizéből, ahol meghonosodott.

Dr. Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa korábban a Turista Magazinnak arról beszélt, ezek az idegenhonos fajok a meleg vízhez kötődnek, így annak a veszélye egyelőre csekély, hogy az ország más vízfolyásaiban is elterjedjenek. A hőforrások környezetének különleges élőlényközösségei számára azonban veszélyt jelenthetnek.

A szakember megjegyezte azt is, változnak a környezeti viszonyok, melegszik a klíma és az állatok elkezdenek észak felé terjedni. Ennél azonban nagyobb jelentősége van annak, hogy teljesen globalizált a világ. Ha nagyon akarja az ember, Új-Zélandról két nap alatt itt lehet, és ha a zsebében ott lapul egy olyan faj, amelynek megvan a potenciálja ahhoz, hogy invázióssá váljon, akkor az két nap alatt ide tud kerülni. A Duna-Majna-Rajna csatornának köszönhetően az Északi-tenger össze van kötve a Fekete-tengerrel, hajóval teljesen végig lehet menni.

(Címlapkép forrása: V. I. sporthorgász)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03