Változott a jogszabály: korlátozás nélkül jöhetnek a külföldi vadászok Magyarországra

Változott a jogszabály: korlátozás nélkül jöhetnek a külföldi vadászok Magyarországra

agrarszektor.hu
Ismét jöhetnek a külföldi bérvadászok Magyarországra. Módosították a jogszabályt, a szeptember ötödikétől életbe lépett rendelkezés szerint már nem csak a V4 országokból, hanem a többi külföldi országokból is érkezhetnek vadászok. A jogszabály-módosítás ellenére az idősebb külföldi vadászok óvatosak, és a folyamatosan emelkedő koronavírusos esetek miatt inkább kivárnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szeptember a somogyi vadásztársaságok legforgalmasabb időszaka, ilyenkor szokott a legtöbb külföldi vendégvadász a megyébe érkezni. A koronavírus miatt nemrég elrendelt határzár viszont korlátozta a bejövetelüket, olvasható a sonline.hu oldalán.

A Dunántúlon jellemzően a gímszarvasbikára alapoznak a vadásztársaságok, van olyan somogyi társaság, amelynek bevétele több mint 50%-a ebből áll, mondta Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Somogy Megyei területi szervezetének titkára. A szakember hozzátette, hogy a külföldi vadászok részére augusztus végéig a tervezett háromszáz helyett mindössze száz engedélyt adtak ki.

Mint ismeretes, 2020. augusztus 28-án, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től Magyarország lezárja határait, az ország területére külföldi állampolgárok nem léphetnek be. Az OMVK azért kezdett lobbizni, hogy a külföldi bérvadászokra ne vonatkozzon ez a beutazási tilalom, hogy a hamarosan kezdődő gímbika szezon ne váljon egy csapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné. Az OMVK Agrárminisztériummal történő egyeztetéséről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lobbi sikeres volt, ugyanis szeptember ötödikétől egnyílt az út a külföldi vadászok számára. Az OMVK honlapján található közleményből ugyanis kiderült, hogy a szervezet által kidolgozott, és az Agrárminisztériumnak megküldött eljárásrend kedvező fogadtatásra talált, és a Magyar Közlönybe szeptember 4-én bekerült a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása, amelynek vonatkozó rendelkezése (10/B. § (1)) kimondta, hogy "ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

Huszonöt éve nálunk vendégeskedő osztrák vadászok nyomban telefonáltak, hogy jöhetnek-e hozzánk vadászni

- mondta Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke.

Meiszterics János hozzátette, a külföldi vadászoknak a határon be kell mutatniuk a bérvadászati szerződést, és akkor beengedik őket. A szakember megjegyezte, hogy bevételeik 30%-át a külföldi vadásztatás fedezi, azonban azt tapasztalja, hogy a most bejelentett könnyítéssel sem áll helyre egy csapásra a megszokott rend. Sok külföldi vadász ugyanis inkább kivár.

Azt tapasztaljuk, hogy főképp az idősebb német vadászok tartanak attól, hogy folyamatosan emelkedik hazánkban a koronavírusos betegek száma, emiatt rájuk nem számíthatunk

- mondta Meiszterics János.

A Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrányi Vadász­egyesületénél elmondták, hogy folyamatosan tájékoztatják a külföldi vadászokat, hogy az új szabályozás szerint már jöhetnek hozzájuk. Udvaros Zoltán, a vadásztársaság elnöke elmondta, hogy a vadkárt, a hivatásos vadászokat ki kell fizetni, s ha az idén elmaradnak a külföldi vadászok, abban az esetben nagy bajban lesznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13