2022. október 5. szerda Aurél

A beutazási korlátozások részleges feloldásáért lobbizik a Vadászkamara

agrarszektor.hu
2020. augusztus 28-án, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től Magyarország lezárja határait, az ország területére külföldi állampolgárok nem léphetnek be. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) egyeztetésbe kezdett az Agrárminisztériummal, hogy a külföldről érkező bérvadászokat milyen feltételek mellett lehetne mentesíteni a beutazási tilalom alól.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az OMVK a honlapján is megjelent közleményében jelezte, hogy nem vitatja különböző járványügyi szabályok szükségességét, mivel ennek jelentősége a vadgazdálkodási ágazatban óriási. A Vadászkamara hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a bérvadászati bevételek döntő hányadát ebben az időszakban a külföldi vadászvendégek révén érik el a vadászatra jogosultak, és a korlátozással a hamarosan elkezdődő gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált.

A Vadászkamara érvelése szerint megállapítható, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5 fővel), valamint az is, hogy a vadászat olyan "sport" tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Emiatt az OMVK a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

Az OMVK több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket. A Vadászkamara a külföldi bérvadászok különleges protokollját hétfő reggel juttatta el az Agrárminisztériumba. Ahogy fogalmaztak, bíznak benne, hogy a járványügyi kockázat minimális volta miatt a javasolt eljárásrend betöltheti szerepét és rendkívül szigorú adminisztrációval, valamint a szabályok betartása mellett, érkezhetnek vendégvadászok szeptemberben Magyarországra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01