Koronavírus: a járvány teljesen megváltoztathatja a bérvadászat rendszerét

Koronavírus: a járvány teljesen megváltoztathatja a bérvadászat rendszerét

agrarszektor.hu
Elkezdődött a gímszarvas nászidőszaka, a szarvasbőgés. Ez a magyar vadászok számára az év egyik leginkább várt időszaka, egyben az őszi nagyvadvadászatok kezdete. Az elkövetkező 1,5-2 hónap alapjaiban lesz meghatározó a gímszarvassal gazdálkodó vadászatra jogosultak körében, hiszen a bérvadászatból származó bevételek számukra döntő jelentőségűek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A koronavírus-járvány miatt kialakult járványügyi helyzet a tavaszi őzbakvadászat esetében a külföldi bérvadászok szinte teljes elmaradását okozta, melyet kisebb részben hazai elejtéssel igyekeztek pótolni, illetve az elmúlt 2 hónap során, de főként az őz üzekedési időszakában történő fokozottabb külföldi bérvadászattal tudtak helyenként pótolni, írta meg a NAK. A koronavírus-járvány "második hullámának" őszre jósolt megérkezésére számítva, valamint a kormány augusztus 28-án kihirdetett határvédelmi szabályokat figyelembe véve, az idei év szeptemberében nem érdemes a külföldi bérvadászok érkezésére számítani.

Ha időközben változna ez az állapot, a helyzet akkor is nehezebb lesz, mint az a tavaszi őzbakvadászatok alkalmával történt, ugyanis ott volt lehetőség az "értékesítés" legalább egy részének a későbbre halasztására. Az érett bika vadászati idénye azonban csak két hónapig (szeptember 1-től október 31-ig) tart, és ebből döntően a bőgés szűk egy hónapja alatt ejtik el a legerősebb, legnagyobb bevételt hozó egyedeket. Az ebben az időszakban "bennmaradó" elejtési lehetőséget a jelenlegi szabályok szerint nem lehet az adott vadászati évben átütemezve később pótolni. A hazai bérvadászati igények az elmúlt két évtizedben folyamatosan emelkedtek és a jelenlegi helyzet további növekedést is eredményezhet, hiszen adott esetben az egzotikus országokba tervezett vadászatok elmaradása okán, a hazai nagy ötös elejtésének kihívásait választhatják többen.

Mivel a járványhelyzet egyértelműen rávilágított arra, hogy a saját belső, magyarországi felhasználás, a saját fogyasztás, a hazai szolgáltató szektor igénybevétele az ország gazdaságának talpon maradását is nagyban szolgálja, ezért az Agrárkamara mindenképpen azt javasolja a magyar vadászoknak, hogy vadásszanak itthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?