2022. október 5. szerda Aurél

Koronavírus: a járvány teljesen megváltoztathatja a bérvadászat rendszerét

agrarszektor.hu
Elkezdődött a gímszarvas nászidőszaka, a szarvasbőgés. Ez a magyar vadászok számára az év egyik leginkább várt időszaka, egyben az őszi nagyvadvadászatok kezdete. Az elkövetkező 1,5-2 hónap alapjaiban lesz meghatározó a gímszarvassal gazdálkodó vadászatra jogosultak körében, hiszen a bérvadászatból származó bevételek számukra döntő jelentőségűek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A koronavírus-járvány miatt kialakult járványügyi helyzet a tavaszi őzbakvadászat esetében a külföldi bérvadászok szinte teljes elmaradását okozta, melyet kisebb részben hazai elejtéssel igyekeztek pótolni, illetve az elmúlt 2 hónap során, de főként az őz üzekedési időszakában történő fokozottabb külföldi bérvadászattal tudtak helyenként pótolni, írta meg a NAK. A koronavírus-járvány "második hullámának" őszre jósolt megérkezésére számítva, valamint a kormány augusztus 28-án kihirdetett határvédelmi szabályokat figyelembe véve, az idei év szeptemberében nem érdemes a külföldi bérvadászok érkezésére számítani.

Ha időközben változna ez az állapot, a helyzet akkor is nehezebb lesz, mint az a tavaszi őzbakvadászatok alkalmával történt, ugyanis ott volt lehetőség az "értékesítés" legalább egy részének a későbbre halasztására. Az érett bika vadászati idénye azonban csak két hónapig (szeptember 1-től október 31-ig) tart, és ebből döntően a bőgés szűk egy hónapja alatt ejtik el a legerősebb, legnagyobb bevételt hozó egyedeket. Az ebben az időszakban "bennmaradó" elejtési lehetőséget a jelenlegi szabályok szerint nem lehet az adott vadászati évben átütemezve később pótolni. A hazai bérvadászati igények az elmúlt két évtizedben folyamatosan emelkedtek és a jelenlegi helyzet további növekedést is eredményezhet, hiszen adott esetben az egzotikus országokba tervezett vadászatok elmaradása okán, a hazai nagy ötös elejtésének kihívásait választhatják többen.

Mivel a járványhelyzet egyértelműen rávilágított arra, hogy a saját belső, magyarországi felhasználás, a saját fogyasztás, a hazai szolgáltató szektor igénybevétele az ország gazdaságának talpon maradását is nagyban szolgálja, ezért az Agrárkamara mindenképpen azt javasolja a magyar vadászoknak, hogy vadásszanak itthon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01