Nyugtalanok a méhészek: megint kaptártolvajok garázdálkodnak az országban

Nyugtalanok a méhészek: megint kaptártolvajok garázdálkodnak az országban

agrarszektor.hu
Kaptártolvajok garázdálkodnak Baranya és Zala megyében. Zalában a Balatonmagyaród és Hídvég-puszta közt elhelyezett méhészetből csentek el 14 Zander rajládát méhekkel együtt. Baranyában valamelyik éjszaka hét Hunor méhcsaládot emeltek el Magyartelek külterületéről.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter az Indexnek elmondta, 10-20 éve, amikor még megérte méhészkedni, speciális bűnbandák szakosodtak a kaptárak ellopására, amelyet azután eladtak egy másik méhésznek. Mostanáig viszont nem voltak jellemző az ilyen lopások. Bross Péter beszélt arról is, hogy ilyen esetben a rendőrségi feljelentés mellett a régió méhészei felderítő tevékenységbe fognak, és körbejárják az adott terület méhészeteit, ellenőrzik a kaptárakat. Különös figyelmet fordítanak arra, ha új méhészet létesült a közelben. Egyébként a méhészet bejelentésköteles állattartartási tevékenység.

Az OMME elnöke azt is elárulta, hogy pár éve a tenyésztési információs rendszer alapján kötelező belesütni a kaptárakba a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól kapott egyedi azonosító számot. Ha elkapják a tolvajt, és kiderül, hogy maga is tagja a 14 ezer tagot számláló OMME-nak, búcsúzhat a szervezettől, ráadásul nyilvánvalóan büntetőeljárásban is felelnie kell a tettéért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?