Nyugtalanok a méhészek: megint kaptártolvajok garázdálkodnak az országban

agrarszektor.hu
Kaptártolvajok garázdálkodnak Baranya és Zala megyében. Zalában a Balatonmagyaród és Hídvég-puszta közt elhelyezett méhészetből csentek el 14 Zander rajládát méhekkel együtt. Baranyában valamelyik éjszaka hét Hunor méhcsaládot emeltek el Magyartelek külterületéről.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter az Indexnek elmondta, 10-20 éve, amikor még megérte méhészkedni, speciális bűnbandák szakosodtak a kaptárak ellopására, amelyet azután eladtak egy másik méhésznek. Mostanáig viszont nem voltak jellemző az ilyen lopások. Bross Péter beszélt arról is, hogy ilyen esetben a rendőrségi feljelentés mellett a régió méhészei felderítő tevékenységbe fognak, és körbejárják az adott terület méhészeteit, ellenőrzik a kaptárakat. Különös figyelmet fordítanak arra, ha új méhészet létesült a közelben. Egyébként a méhészet bejelentésköteles állattartartási tevékenység.

Az OMME elnöke azt is elárulta, hogy pár éve a tenyésztési információs rendszer alapján kötelező belesütni a kaptárakba a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól kapott egyedi azonosító számot. Ha elkapják a tolvajt, és kiderül, hogy maga is tagja a 14 ezer tagot számláló OMME-nak, búcsúzhat a szervezettől, ráadásul nyilvánvalóan büntetőeljárásban is felelnie kell a tettéért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?