Óriási segítséget kaptak a magyar méhészek: fontos intézkedések jönnek

Óriási segítséget kaptak a magyar méhészek: fontos intézkedések jönnek

agrarszektor.hu
Beindult az idei méhészeti szezon, jelentette be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Bross Péter azonban azt is hozzátette, hogy ismét voltak veszteségeik, hiszen az 1,2 millió méhcsalád mintegy 20 százaléka elpusztult, további 20 százalék pedig aggasztóan legyengült.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Miután országszerte megnyíltak az első mézet adó méhlegelők, végre beindult a hazai méhészeti szezon - írta meg az Infostart. Ezeket a méhlegelőket a repce, a hárs és az akác jelenti, bár ez utóbbi virágzása május második hetétől várható, tehát a főállású méhészek már reggeltől estig a kaptárak mögött állnak - fogalmazott Bross Péter. A szakember kiemelte, a csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Bár az április - a hűvös, szeles nappalai miatt - rossznak volt mondható, ha most beköszöntene a jó idő, az a következő két hétben ideális termést is eredményezhetne - tette hozzá.

Az OMME elnöke azt is közölte, hogy a mintegy 20 ezer hazai méhész körülbelül 1,2 millió méhcsaládot telelt be, amiből közel 20% elpusztult, egy másik 20% pedig legyengült, tehát durván 6-700 ezer méhcsalád várja a mézelési szezont. Ahogy Bross Péter fogalmazott, a gyengülésnek több oka lehet, de elsősorban vagy a méhész szakmai hiányosságáról, vagy valamilyen negatív környezeti hatásról van szó, gondolva például a permetezés miatti mérgezésre - ami történhet például a nagyüzemi csemegekukorica és napraforgók esetében. Bár az elpusztult méhcsaládszámot év közben a méhészek visszaállítják, ez pluszmunkával és anyagi kiadással jár.

A szakember tájékoztatása alapján az ágazat egyre több állami támogatást remélhet. Idén már méhcsaládonként 1000 forintot lehetett igényelni, amit május második felében utalnak a méhészeknek. Emellett egy 3 milliárdos állami program is segíti a szakmát, valamint nemrégiben került bejelentésre Nagy István agrárminiszter részéről, hogy a magyar kormány - az EU-ban elsőként - méh állatjóléti pályázatot hirdet, 10 milliárd forintos keretösszeggel. Az OMME elnöke azt is hangsúlyozta, hogy miután a magyar méhészek természetes mézet termelnek a piacon, csak abban az esetben tudnak érvényesülni, ha fair és tisztességes magatartást folytatnak a partnereik is. Ezért az egyesület állandó jelleggel monitorozza a hazai polcokon lévő mézeket, mert a minőséghamisítás mellett - amikor nem nektáreredetű cukor van a mézben - egyre gyakoribb az eredethamisítás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?