Óriási segítséget kaptak a magyar méhészek: fontos intézkedések jönnek

Óriási segítséget kaptak a magyar méhészek: fontos intézkedések jönnek

agrarszektor.hu
Beindult az idei méhészeti szezon, jelentette be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Bross Péter azonban azt is hozzátette, hogy ismét voltak veszteségeik, hiszen az 1,2 millió méhcsalád mintegy 20 százaléka elpusztult, további 20 százalék pedig aggasztóan legyengült.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miután országszerte megnyíltak az első mézet adó méhlegelők, végre beindult a hazai méhészeti szezon - írta meg az Infostart. Ezeket a méhlegelőket a repce, a hárs és az akác jelenti, bár ez utóbbi virágzása május második hetétől várható, tehát a főállású méhészek már reggeltől estig a kaptárak mögött állnak - fogalmazott Bross Péter. A szakember kiemelte, a csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Bár az április - a hűvös, szeles nappalai miatt - rossznak volt mondható, ha most beköszöntene a jó idő, az a következő két hétben ideális termést is eredményezhetne - tette hozzá.

Az OMME elnöke azt is közölte, hogy a mintegy 20 ezer hazai méhész körülbelül 1,2 millió méhcsaládot telelt be, amiből közel 20% elpusztult, egy másik 20% pedig legyengült, tehát durván 6-700 ezer méhcsalád várja a mézelési szezont. Ahogy Bross Péter fogalmazott, a gyengülésnek több oka lehet, de elsősorban vagy a méhész szakmai hiányosságáról, vagy valamilyen negatív környezeti hatásról van szó, gondolva például a permetezés miatti mérgezésre - ami történhet például a nagyüzemi csemegekukorica és napraforgók esetében. Bár az elpusztult méhcsaládszámot év közben a méhészek visszaállítják, ez pluszmunkával és anyagi kiadással jár.

A szakember tájékoztatása alapján az ágazat egyre több állami támogatást remélhet. Idén már méhcsaládonként 1000 forintot lehetett igényelni, amit május második felében utalnak a méhészeknek. Emellett egy 3 milliárdos állami program is segíti a szakmát, valamint nemrégiben került bejelentésre Nagy István agrárminiszter részéről, hogy a magyar kormány - az EU-ban elsőként - méh állatjóléti pályázatot hirdet, 10 milliárd forintos keretösszeggel. Az OMME elnöke azt is hangsúlyozta, hogy miután a magyar méhészek természetes mézet termelnek a piacon, csak abban az esetben tudnak érvényesülni, ha fair és tisztességes magatartást folytatnak a partnereik is. Ezért az egyesület állandó jelleggel monitorozza a hazai polcokon lévő mézeket, mert a minőséghamisítás mellett - amikor nem nektáreredetű cukor van a mézben - egyre gyakoribb az eredethamisítás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?