Milliárdos támogatást kapnak a magyar méhészek: mentőövet dobnak a termelőknek

MTI
Kiemelten fontos a hazai és az európai mézpiac védelme - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda az MTI-vel. A magyar méhészek védelmében bővült a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból igényelhető támogatások köre és megmarad a nemrégen bevezetett méhegészségügyi támogatás.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A közlemény szerint a méhészek, ahogyan az agrárágazat minden szereplője, számos kockázat és nehézség között végzik mindennapi munkájukat. Kiemelték, hogy a magyar kormány célja, hogy hatékony segítséget nyújtson a méhészek számára is. Ennek érdekében bővült a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból igényelhető támogatások köre és megmarad a nemrégen bevezetett méhegészségügyi támogatás.

A kormány által háromszorosára növelt vidékfejlesztési forrásoknak köszönhetően, soha nem látott mértékű lehetőség van a méhészek kezében is fejlesztések végrehajtására - írták. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos a közlemény szerint kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben számos intézkedéssel segítették a méhészeket, amellyel a magyar méhészek versenyképessége javult idehaza és világszerte.

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program hároméves ciklusainak támogatási kerete folyamatosan emelkedik. A 2020 és 2022 közötti időszakban már mintegy 8 milliárd forint együttes hazai és uniós támogatási forrás áll rendelkezésre, ami az előző ciklushoz képest több mint 50%-os többlettámogatás biztosítását teszi lehetővé - sorolta Nyitrai Zsolt, hozzátéve, a magyarországi méhegészségügyi hálózat munkája nemzetközi szinten is kimagasló, közel 1000 méhész részesült méhegészségügyi képzésben.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a méhészek a többi gazdálkodóhoz képest is egyedülálló mértékig részesülhetnek személyi jövedelemadó-mentességben. Magyarország ugyanis Európában egyedülálló módon bevezette idén a méh állatjóléti támogatást. A 3 éves program keretében összesen 10 milliárd forint forrás áll a méhészek rendelkezésére - fűzte hozzá az OMME elnöke.

Nyitrai Zsolt és Boross Péter egyetértettek abban, hogy az elmúlt évek intézkedései segítették a hazai mézfogyasztás növekedését, amelynek köszönhetően mára már több mint 1 kilogramm mézet fogyasztanak az emberek átlagosan éves szinten. Továbbra is szükségesnek látják a határozott fellépés az Európai Bizottságban a mézhamisítás visszaszorítása érdekében.

A Bizottság 2021 októberében ígéretet tett a mézkeverékek származásjelölési előírásainak felülvizsgálatára. Magyar kezdeményezésre megkezdődött a hatályos Mézdirektíva módosítása is, amelynek célja többek között az elfogadhatatlan méhészeti technológiák felszámolása. A cél az, hogy ne lehessen éretlen mézet elvenni a méhektől, és azt mesterségesen besűrítve a piacra juttatni. Mindketten egyetértenek abban, hogy a közös munkát folytatni kell, ezért az Agrárminisztériummal közösen előkészítik a korábbi együttműködési megállapodás megújítását. Mint írták,

a szomszédunkban dúló háború és az idei aszály ezt az ágazatot sem kímélte. Ezért is fontos, hogy az Agrárminisztérium 2021 elején az Európai Unióban elsőként vezette be a méhészek számára is nyitva álló mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert. Az egyedülálló kockázatkezelési eszköz akár 70%-ban képes pótolni a méhészeti tevékenység során a csatlakozott termelők számára az önhibájukon kívüli okból keletkezett jövedelem-kiesésüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?