A kezdeti tervek többszöröse valósult meg - Gazdaportré: Rádli József

agrarszektor.hu
A szarvasmarha- és bárányhízlalás a fő profilja a Rádli család gazdaságának, amely Veszprém megye egyik legszebb csücskében, a Balaton-felvidéken, Taliándörögdön működik. A Dörögdi Mező Kft. 1993-ban jött létre. Ezt megelőzően a családfő, Rádli József vezette, hízómarha- és bárányexporttal foglalkozó Marsell Kft. felszámolásból felvásárolta a monostorapáti Egervölgye Mgtsz üres állattartó telepeit. A kiváló helyismeretnek és kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően a gazdának már akkor konkrét, hosszú távú elképzelései voltak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Természetközeli tájgazdálkodást folytató családi vállalkozást szerettem volna létrehozni a család minden tagjának részvételével. Az emberek itt mindig állattenyésztéssel foglalkoztak. A szarvasmarha- és a juhtartás volt a leginkább jellemző a környéken

- mondta a cégalapító. Ehhez egyebek közt adottak a helyi sajátosságok: a domborzati viszonyokból adódóan a környéken kiváló legelőterületek és erdők vannak, viszonylag gyenge minőségűek azonban a szántóterületek, amelyeknek kimondottam jól jön az állattenyésztésben keletkező szerves trágya. Így a legeltetés mellett takarmánnyal is el tudják látni az állományt. A feladat tehát adott volt: 

korszerű telephelyeken és kiváló legelőkön alapuló, húshasznú állattenyésztés megvalósítása korszerű fajtagenetikával és modern technológiával.

Huszonhét éve, a családi gazdaság alapításakor Rádli József bankot is váltott, így kerültek kapcsolatba az azóta már a Takarékbank Zrt.-be beolvadt Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezettel. 

Ma is igen büszke vagyok arra, hogy a Takaréknál hittek bennünk, és a közreműködésükkel sikerült megvalósítani az elképzeléseinket, sőt az akkori terveink többszörösét is

- hangoztatta Rádli József.

A Takarékkal fenntartott kiváló kapcsolatoknak, az előremutató elképzeléseknek köszönhetően be is indultak a beruházások, és létrejött az ország egyik legkorszerűbb, kiváló minőségű hízókat előállító állattartó telepe. Mára befejeződött az összes telephely felújítása, trágyatárolótereket alakítottak ki, a tavalyi év végén pedig megkezdte működését a családi gazdaság ékköve és legújabb beruházása, a takarmánykeverő is. Ez nemcsak a saját, hanem a környékbeli gazdák igényeit is ki tudja elégíteni. A projekthez az ország egyik legnagyobb takarmánykeverő és takarmányértékesítő vállalata adott szakmai segítséget, a Takarékbank Zrt. finanszírozása mellett.

Mindeközben az egyetemekről hazatért a család következő nemzedéke. Hozták a párjukat is, így már öt agrármérnök dolgozik a kft.-ben, új - egyebek közt informatikai - ismeretekkel, nyelvtudással (hat középfokú nyelvvizsgával), szakirányú másoddiplomával és tudományos fokozattal is gazdagítva azt.

A gazdaság jelenleg 250 törzstehénnel és 3500 anyajuhval dolgozik, ami hazai viszonylatban impozáns méret. Sőt nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a vállalkozás. Mint Rádli József elmondta, dán szakértők, akik két éve őket is felkeresték, megállapították, hogy a Dörögdi Mező Kft. gazdasága az egyik legmagasabb színvonalú húsmarhatelep azok közül, amelyeket addig értékeltek.

A családi vállalkozás tagjai egyöntetűen állítják, hogy új fejezet kezdődik az életükben: közvetlenül akarják megcélozni a piacot, a tudatosan étkező fogyasztókat, olyan minőséget kínálva nekik, amelyet itt született, itt nevelkedett, itt takarmányozott és itt levágott állatok húsa garantál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?