Súlyos döntést hozott az országos főállatorvos: ez minden magyar baromfitartót érint

Súlyos döntést hozott az országos főállatorvos: ez minden magyar baromfitartót érint

agrarszektor.hu
A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánk egészét érintik, így dr. Bognár Lajos országos főállatorvos Magyarország teljes területét nagy kockázatúnak nyilvánította a madárinfluenza vírus megjelenésének veszélye szempontjából. Emiatt az országos főállatorvos elrendelte a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését. A megelőzés érdekében - az eddigi előírásokon túl - további, kiegészítő intézkedések bevezetése is indokolttá vált, elsősorban a vízibaromfik szállítása és a szárnyasvad-állomány pótlása területén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vízibaromfik szállításához kapcsolódó előírások

A madárinfluenza terjedése szempontjából az élő állatok mozgatása, az állattartó telepről történő bármilyen célú kiszállítása kiemelt kockázatot jelent - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az országos főállatorvos 2020. november 11-én kiadott, visszavonásig érvényes intézkedése szerint a vízibaromfik esetében tamponvizsgálatnak kell megelőznie minden, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítást (tömésre, hízlalásra, tovább tartásra történő kihelyezés), kivéve a napos baromfi kihelyezést. Az intézkedés hazánk teljes területén érvényes.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Technikai megvalósítás:

  • minden állatmozgatás előtt,
  • a kiszállítást megelőző 72 órán belül,
  • a szállítással érintett termelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljából eljuttatni a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába.

Fontos, hogy a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szárnyasvad-állomány pótlásához kapcsolódó előírások

Szintén országszerte kötelező a tamponvizsgálat a szárnyasvad-állomány pótlására szánt baromfik (fácán, fogoly, tőkés réce) természetbe való visszaengedése előtt.

Technikai megvalósítás:

  • minden állatmozgatás előtt,
  • a kiszállításett termt megelőző 72 órán belül,
  • a szállítással érintelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljára eljuttatni az állategészségügyi hatósághoz.

Fontos, hogy a szállítmány indításának előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelése

Az országos főállatorvos elrendelte Magyarország teljes területén a vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelési programját az esetlegesen jelen lévő fertőzés mielőbbi felismerése érdekében. A feladat elsősorban a hatósági állatorvosokat érinti, de a minél sikeresebb végrehajtás érdekében az Országos Járványvédelmi Központ a nemzeti parkokat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet is bevonta annak teljesítésébe.

Fenti intézkedések célja a baromfitartó telepek járványvédelmi zártságának és biológiai biztonsági szintjének fokozása. Mindemellett hasonlóan lényeges, hogy a hazánk területére esetelegesen érkező fertőzött madarakat minél korábban észleljük, azonosítsuk, s ezáltal megtehessük a baromfiállományok védelmét szolgáló megelőző intézkedéseket. Az országos főállatorvos elrendelte a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését is. A további intézkedések bevezetéséről, illetve a jelenlegi intézkedések módosításáról, szigorításáról vagy visszavonásáról a járványügyi helyzet változása, valamint a baromfitartó telepek biológia biztonsági felkészültségének értékelése alapján dönt majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?