Brutális kártevő szaporodott el a földeken: pusztító mérget engedélyeztek ellenük

Brutális kártevő szaporodott el a földeken: pusztító mérget engedélyeztek ellenük

agrarszektor.hu
Ismét jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken, rendkívüli károkat okozva a növényállományban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívta fel a gazdálkodók figyelmét, hogy bár szükség van a védekezésre, azonban a kockázatok minimalizálása érdekében fontos, hogy a gyérítést minden esetben a szabályoknak megfelelően végezzék el! A házi és egyéb illegális módszerek alkalmazása nemcsak veszélyes, de valójában semmivel sem hatékonyabb, mint az engedélyezett megoldás.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy számottevően túlszaporodtak a mezei pockok. A helyzet kezelése érdekében a hatóság szükséghelyzeti engedélyt adott a klórfacinon hatóanyagú Pocok Tox készítmény használatára, olvasható a Nébih oldalán. A szer - a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések betartásával - biztonságosan használható mezei pocok ellen.

A Nébih arra is szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy az ismert "egyéb", illegális módszerek alkalmazása valójában nem jelent megoldást. A két legnépszerűbb alternatív megoldás a háztartási patkányirtó (elsősorban a brodifakum tartalmú Prokum B készítmény) és a házi készítésű csalétek (például fagyállóval kevert gabonaszem, vagy egyéb méreggel kevert csalétek) kihelyezése. Azonban mindkét esetben elmondható, hogy a kihelyezett méreg sokkal veszélyesebb a vadakra és madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag, a hatékonysága viszont jóval kisebb. A háztartási patkányirtó szántóföldeken nem, kizárólag zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül.

A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítmény hatásmódjában és hatékonyságával megegyezik a brodifakum hatóanyaggal. Emiatt a Nébih nyomatékosítja, hogy sem haszna, sem értelme nincs a háztartási patkányirtók szántóföldi felhasználásának! A hatóság szerint mindenki érdeke, hogy a növényeket károsító szervezetek elleni fellépés a természeti környezet minél kisebb terhelésével és veszélyeztetésével történjen. Ennek érdekében fontos, hogy mindenki kizárólag legális növényvédő szert, és a felhasználási utasításnak megfelelően használjon! A mezei pocok elleni védekezés integrált módjáról bővebben ezen a linken lehet olvasni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 10:57