2023. március 27. hétfő Hajnalka

Beállt az európai báránypiac: így alakultak az árak az elmúlt időszakban

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban továbbra sem változtak a bárányár-alakulási trendek. A nehézbárány-árak 2021. első hétében tovább emelkedtek, a könnyűbárány-árakban pedig folytatódott a mérséklődés, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az Európai Unióban továbbra sem változtak a bárányár-alakulási trendek. A nehézbárány-árak 2021. első hétében tovább emelkedtek, a könnyűbárány-árakban pedig folytatódott a mérséklődés. A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2021. január 10-vel végződő 1. héten 625,2 euró/100 kg (vágott test egyenérték /vte/), a könnyűbárány átlagára pedig 593,8 euró/100 kg (vte) volt, olvasható a NAK oldalán.

A nehézbárány-árnál 0,3%-os volt az emelkedés az egy héttel korábban rögzített értékhez képest, a könnyűbárány-árnál pedig 1,1%-os volt a mérséklődés (2020. 53. heti árak: nehézbárány 623,2 euró/100 kg (vte), könnyűbárány 600,6 euró/100 kg (vte). Az idei év 1. heti nehézbárány-árai 2,1%-kal magasabbak, a könnyűbárány-árak pedig 1,2%-kal alacsonyabbak az egy hónappal korábban rögzített értékhez viszonyítva. A 2020-as év hasonló időszakában rögzített értéket a nehézbárány-árak 10,2%-kal haladják meg, a könnyűbárány-árak azonban 3,6%-kal alacsonyabbak.

Az 1. hétre a nehézbárány-árak Szlovéniában 5,1%-kal, Írországban 1,3%-kal, Hollandiában 0,5%-kal, Olaszországban pedig 0,4%-kal emelkedtek. Romániában jelentősen, 21,4%-kal, Franciaországban pedig 0,4%-kal mérséklődtek az árak. Spanyolországban nem volt változás az előző héthez viszonyítva.

A könnyűbárány-áraknál az elmúlt héten Olaszországban 5,3%-os, Szlovéniában 4,4%-os, Bulgáriában 3,5%-os, Portugáliában 3,2%-os, Horvátországban pedig minimális, 0,1%-os mérséklődés volt tapasztalható. Spanyolországban nem változtak az árak az előző héthez képest.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?