Itt a jelentés: folyamatosan csökkennek az árak az európai báránypiacon

agrarszektor.hu
Az Európai Unió báránypiacán 2021. negyedik hétében folytatódott az előző héten megkezdődött csökkenés. Mind a nehéz bárány árak, mind pedig a könnyű bárány árak tekintetében mérséklődés volt tapasztalható.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az Európai Unióban 2021. negyedik hétében folytatódott mind a nehéz, mind pedig a könnyű bárány árának a mérséklődése. A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2021. január 31-vel végződő 4. héten 628,0 euró/100 kg (vágott test egyenérték /vte/), a könnyű bárány átlagára pedig 574,1 euró/100 kg (vte) volt - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A nehéz bárány ár tekintetében 1,0%-os, a könnyű bárányár tekintetében pedig 1,9%-os volt a mérséklődés az egy héttel korábban rögzített értékhez képest (3. heti árak: nehéz bárány 634,5 euró/100 kg (vte), könnyű bárány 585,5 euró/100 kg (vte). Az idei év 4. heti nehéz bárány árai 0,8 %-kal magasabbak, a könnyű bárányárak pedig 4,6 %-kal alacsonyabbak voltak az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva. A 2020-as év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány árak 12,1%-kal, a könnyű bárány árak pedig 1,2%-kal haladták meg.

A 4. hétre a nehéz bárány árak Szlovéniában 6,3%-kal, Romániában 1,6%-kal, Hollandiában pedig 0,3%-kal emelkedtek. Horvátországban 6,0%-kal, Portugáliában 5,2%-kal, Írországban 3,8%-kal, Spanyolországban 2,1%-kal, Olaszországban 1,8%-kal, Franciaországban pedig 0,3%-kal mérséklődtek az árak.

A könnyű bárány árak tekintetében az elmúlt héten Bulgáriában 3,6%-os, Horvátországban pedig 1,2%-os emelkedés volt. Ezzel szemben Szlovéniában jelentős mértékű, 13,7%-os, Portugáliában 8,7%-os, Spanyolországban 2,3%-os, Olaszországban pedig 2,2%-os mérséklődés volt tapasztalható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?