Már nem a ponty a tavak sztárja: ez a hal taszította le trónjáról a magyarok kedvencét

Már nem a ponty a tavak sztárja: ez a hal taszította le trónjáról a magyarok kedvencét

Bõle István
Kezdődik a szezon a halgazdaságokban. Ezekben a napokban töltik fel a tavakat friss folyóvízzel és hamarosan hozzáfognak a telepítésekhez is. A halfajok közül már nem biztos, hogy a ponty ígéri a legnagyobb és legbiztosabb bevételt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Tiszafüred határában gazdálkodó Tisza-tavi Halászati Kft. nagy felújítást végzett a halastavain az elmúlt hónapokban. Az ilyen munka tizenöt-húszévente esedékes, ha a tenyésztők meg akarják őrizni a halhús kiváló minőségét. Szárazra szikkasztották a medreket és eltávolították az évtizedek alatt felgyülemlett iszap utolsó köbméterét is. Gyérítették a vízi növényzetet. Visszaállították a partvédelem és a műtárgyak eredeti állapotát. Teljes fertőtlenítést végeztek. Most olyan új állapotban van a terület, mint amikor húsz évvel ezelőtt először töltötték fel vízzel. A százmilliós beruházást a vállalkozás állami vagy uniós támogatás nélkül, kizárólag saját forrásból finanszírozta. 

A vállalkozás kezelésében lévő tavak feltöltése március 15-én kezdődött meg Tisza vízzel az ország egyetlen függő csatornájából, a Tiszaörvénynél a folyóból kiváló Kenderesi csatornából.

A Tisza vize a legjobb idehaza a halneveléshez. Tizenegynéhány évvel ezelőtt még igencsak megkérték az árát az ideszállított víznek, akkor ez jelentős tételként szerepelt a költségeink között. Nagyban segíti a hazai halgazdaságokat, hogy most mindössze 7 ezer forint a térítési díj halas tavi hektáronként

 - árulta el saját tapasztalatai alapján az Agrárszektornak Bajor Imre a Kft. tulajdonos ügyvezetője. 

A telepítés április első napjaiban kezdődik majd. A halivadékokat már megvásárolták. Most kétdekás, un. egynyaras növendékek kerülnek a friss vízbe, mégpedig hektáronként 3 ezer apróság. Velük egy időben érkeznek a hatvan-nyolcvandekás tenyész uszonyosok is. Ez utóbbiak 70 százaléka pikkelyes, 30 százaléka pedig tükörponty. A következő évek szaporulatáért felelős állatokból hektáronként ezer kerül a vízbe. A tavakba a legkisebb halivadékokból, a lárvákból május-június hónapokban telepítenek majd sok ezer egyedet. A legnagyobb mennyiségben ponty érkezik ehhez a tenyésztőhöz. De ragadozó halivadékokat is beszereztek: túlnyomó részt, harcsát. Újdonság, hogy a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségben tenyésztenek majd keszeget.

Forrás: MTI/Komka Péter
A felnevelt keszeg jelenlegi tavi átvételi ára kilogrammonként ezerkétszáz forint körül van, ugyanakkor a piaci ponty kilója most hétszáz forint körül ingadozik. A horgásztavak keresik borzasztóan nagy elánnal a keszeget. Nekünk pedig azért jó ez a megnövekedett vásárlási kedv, mert a ponttyal jól el van társbérletben. Persze, azzal is kell kalkulálnunk, hogy bizonyos mennyiség a ragadozók eledele lesz. Úgy tervezzük, hogy ennek a kishalnak a bevételéből tudjuk fedezni a halgazdaság alkalmazottainak a bérét

- magyarázta lapunknak Bajor Imre. 

A tiszafüredi vállalkozás háromnyaras keszegeket értékesít. Az első két évben túlnyomórészt planktonokon él ez a halfajta. A takarmányt jelentő egysejtűek szaporításában nagy gyakorlata van az itteni szakembereknek. Az ehhez szükséges alapanyag a szarvasmarhatrágya. Ezt április elejétől júniusig adagolják a tavakba. Szemes takarmányra az utolsó esztendőben van szükségük a keszegeknek. Bajor Imre biztos abban, hogy a takarmányoknak az utóbbi hónapokban tapasztalt árugrása az ő gazdaságuk költségeit is megnöveli majd. Az egy évvel ezelőtt még mázsánként 3500-4000 forintos kukorica, és az akkoriban ugyanebben az árban lévő, a halak fő táplálékát jelentő tritikálé, most ezen a környéken 6500 és 7000 forint körüli áron vásárolható meg. Egyébként ebben a gazdaságban csak szeptembertől kapnak kukoricát a pontyok, addig tritikáléval etetik őket. Ez a módszer a garancia arra, hogy ne zsírosodjanak el a halak. Az átteleltetett halaknál viszont cél a halzsír felszaporítása. Ugyanis ezt használják fel először a téli időszakban és így a halhúsból tavaszig nem veszítenek.

A napokban kihelyezett kétnyaras pontyok mintegy 30 százalékát már július-augusztus hónapokban eladják, a maradékból, ebből a gazdaságból 300 mázsa kerül a karácsonyi halvásárra. Mintegy 250 mázsát telelteknek, tavasszal pedig ebből lesz a horgásztavak utánpótlása. A Tisza-tavi Halászat Kft. maga is üzemeltet egy horgásztavat. Az ügyvezető az Agrárszektornak elmondta, hogy a pandémiás időszak kezdete óta csúcsforgalom van a horgászhelyeiken. A beengedhető horgászbotosok száma természetesen náluk is korlátozott. Az érkezők a kapu előtt kártyát húznak és a sorszámnak megfelelően nyernek bebocsátást a tópartra. Reggel 7 órakor nyitnak. Nem egyszer előfordult az elmúlt hetekben, hogy az első horgászvendégek már fél ötkor letáboroztak a sorompó előtt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?