Meglepő dologra derült fény a tehenekről: tényleg csak így lehetnek boldogok?

Meglepő dologra derült fény a tehenekről: tényleg csak így lehetnek boldogok?

agrarszektor.hu
Sokan gondolják úgy, hogy az állatoknak is vannak érzései, erre a kijelentésre pedig egy új brit kutatás is rávilágít. A tanulmányban résztvevő szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a tehenekre az, ha nem bezárva élnek, hanem szabadon a legelőn. Az eredmények jól mutatják, hogy a szabadság kedvezően befolyásolja az állatok életét, míg a bezártság káros hatással lehet pszichésen rájuk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Minden állat esetében fontos, hogy mind környezeti, mind pedig etikai szempontból is megfelelően legyenek tartva. Az, hogy a legelők milyen hatással vannak a fejős tehenek pszichológiai jólétére, mind ez idáig nem volt ismert, a Queen's Belfast Egyetem új tanulmánya a maga nemében elsőként vizsgálta ezt a kérdést - írja a FarmingUK. A kutatók 29 Holstein-fríz fejőstehenet figyeltek meg, mely során az állatok egyik része 18 napig legelőkön volt, másik része pedig 18 napig végig beltéri elhelyezést kapott. Ezután étellel teli és üres vödröket raktak ki, majd megtanították a teheneket arra, hogy ahhoz menjenek oda, amelyik a jutalmat rejti. A tanulmány eredménye szerint azok a tehenek, amelyeket végig bent tartottak, gyorsabban közelítették meg a vödröket. Ennek pedig az az oka, hogy az istállóban élő tehenek hozzá vannak szokva a vödrös etetéshez, míg a szabad társaik kedvükre legelhetnek egész nap.

A tudósokat és a fogyasztókat már régóta aggasztja, hogy a tehenek legelőtől való megfosztása káros hatással lehet az életükre  

- mondta az egyetem egyik munkatársa. Hozzátette, a legelők javíthatják a tehenek egészségét, illetve itt a természetes környezetükben élhetnek, ami a viselkedésüknek és a hangulatuknak is kedvező. Ezen kívül az is kiderült a kutatásból, hogy a legelők pozitív hatással vannak a tehenek érzelmeire, sokkal boldogabbak ugyanis a szabadban nevelt állatok, mint a bezártak. 

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?