Tényleg veszélyes a koronavírus az állatokra? Választ adott a magyar szakember

Tényleg veszélyes a koronavírus az állatokra? Választ adott a magyar szakember

agrarszektor.hu
A koronavírus a denevérekről terjedt át az emberekre, azóta pedig folyamatosan zajlanak a találgatások, hogy vajon más állat is képes lehet-e a fertőzésre. Házi kedvenceinktől nem kell tartatunk, azonban egy szakértő szerint a nyércek továbbra is aggodalomra adhatnak okot. Sőt, a vadon élő állatok is fogékonyak a betegségre, de tőlük egyelőre nem kell tartani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kutyák és a macskák fogékonyak a koronavírus-fertőzésre, de nem adják tovább a vírust az embernek. Arra azonban még nem volt példa, hogy kedvtelésből tartott állattól ember fertőződött volna meg - írja az Infostart. Egy víruskutató, Rusvai Miklós hozzátette: a gazdasági haszonállatok - sertés, szarvasmarha, baromfi, ló - nem fogékonyak, de a főemlősök és a nagymacskák is megfertőződhetnek.

A gorillák fogékonyak, őket immunizálják is bizonyos esetekben, illetve a tigris, a hópárduc és az oroszlán is

- mondta Rusvai Miklós.

A szakember úgy gondolja, hogy a nyércek megbetegedése adhat aggodalomra okot, mert bizonyítottan vissza tudják fertőzni az embert. 

Dániában a farmokon a nyércek fertőződtek a gondozóktól, a nyércekben mutálódott a vírus, utána ez a mutáns visszafertőzte az embereket. Tehát ez az első állatfaj, amely bizonyítottan vissza tudja fertőzni az embert

- világított rá Rusvai Miklós.

Tizenegy ország volt érintett a nyérctenyésztésben, összesen 17 millió nyércet kellett leölni világszerte, de a prémjéért továbbra is haszonállatként tartják az egész világon. Azt sem elképzelhetetlen, hogy újabb állatfajok válnak érintetté. Azt már tudni lehet, hogy a denevérről terjedt át az emberre, valamilyen közvetítő állaton keresztül. Nem lehet kizárni azt sem, hogy lehetnek más olyan fajok is, melyek visszaadják az embereknek a fertőzést. 

A viruskutató arról is beszélt, hogy az állatok oltására fejlesztett orosz vakcina hatékony lehet ugyan, de az alkalmazhatóságával kapcsolatban vannak még kérdések.

Ne felejtsük el, hogy számos olyan állatbetegség van, amelyik ellen állatokban tilos védekezni, épp azért, hogy a leölésükkel elpusztíthassuk a vírust. Tilos például a tbc ellen a szarvasmarhákat oltani, helyette tesztelik, és ha kell, leölik őket. Ugyanígy a madárinfluenza ellen is tilos immunizálni a baromfiállományt, helyette leölésre kerül sor, mint történt ez nemrégiben Komárom-Esztergom megyében

- figyelmeztetett Rusvai Miklós.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02