A vadak is megsínylik a kánikulát: komoly lépésre kényszerültek a magyar vadászok

A vadak is megsínylik a kánikulát: komoly lépésre kényszerültek a magyar vadászok

agrarszektor.hu
A kánikula a szegvári határban élő őzeket is megviseli. Idén nem töltötték fel azt a mezőgazdasági öntözőcsatornát sem, ahová rendszeresen inni jártak. Az aszály miatt nincsenek tócsák, de még harmat sem nagyon. A helyi vadásztársaság a téli etetők mellé 300 literes itatókat helyezett ki, amiket pár naponta újratöltenek. Így segítik, hogy a vadak átvészeljék a hőséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kánikula és a csapadékhiány miatt kialakult aszály megnehezíti a vadak életét is. Nincsenek pocsolyák, hajnalonként pedig még harmat is alig van, ami a vadon élő állatoknak szin­te életmentő vízforrásként szolgálna ebben az időszakban - írta meg a Délmagyar.

Egy ideálisnak tekinthető időjárású évben a vadak po­csolyákból, tócsákból isznak, vagy a belvízcsatornákhoz, ön­­tözőcsatornákhoz járnak. Idén ezek a lehetőségek szinte teljes mértékben kiestek. Ha­talmas az aszály Szegvár kör­nyékén is

- mondta el Keller Fe­­renc, a Szegvári Vadásztársa­ság vezetője.

A szakember elmondta, hogy az őzek nagyjából 1,5-2 kilométeres távolságon belül mozognak. Szegváron egy mesterséges öntözőcsatornához is jártak inni a vadak, de idén az a mezőgazdasági cég, amelyik azt használta, nem töltette fel vízzel, mert sokba került volna, ráadásul nem is olyan növénykultúrát termesztenek, amit öntözni kellene. Egy normál időjárású évben egyébként feltöltés nélkül sem lenne száraz a csatorna, mert az esővíz is megállna benne. Idén nyáron azonban szinte alig láttak esőfelhőket - emelte ki Keller Ferenc.

A vadakat is nagyon megviseli a kánikula. A vadásztársaság vezetője beszélt arról is, hogy a víz hiányát a túlélésük érdekében a nagyobb nedvességtartalmú növényekkel is pótolják az őzek, nyulak, vagyis rájárnak a napraforgóra, lucernára, káposztafélékre. Keller Ferenc hozzátette, hogy a területükön van né­hány úgynevezett pozitív, foly­­ton folyó kút, ott is oltják a szomjukat az őzek, illetve a vadászok is próbálunk rajtuk se­­gíteni a rendelkezésükre álló eszközökkel.

A Szegvári Vadásztársaság pá­lyázati forrásból néhány éve 25 betonvályút vásárolt, amiket a területük különböző pontjain helyeztek el. Főként a téli etetők környezetében rakták ki a 300 literes vályúkat, mert azokat a helyeket jól ismerik a vadak. A vadőrök néhány naponta ellen­őrzik az itatókat, amelyeket feltöltenek, illetve szükség szerint ki is cserélik a vizet, hogy ne pos­­hadjon bele az itatóba. Van, amelyikből 3-4 nap alatt kifogy a víz. Oda vélhetően több vad jár. Keller Ferenc azt is elárulta, hogy a vadásztársaságuk te­rületén őzek, nyulak, fácánok, sőt, még vaddisznók is élnek. Éves szinten 120-130 őzet, 800-1000 nyulat hasznosítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13