Figyelmeztet a Nébih: súlyos büntetést kaphat, aki így szállít állatot Magyarországon

Figyelmeztet a Nébih: súlyos büntetést kaphat, aki így szállít állatot Magyarországon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) körlevélben hívta fel az állattartók, az állatszállítók és a vágóhidak figyelmét, hogy az szállításra nem alkalmas állatok felrakodása és vágóhidra szállítása tilos. Ha kiderül, hogy az állattartó telepről szállításra alkalmatlan állatot indítottak a vágóhídra, az állattartóval, a szállítás során közreműködő szolgáltató állatorvossal, valamint az állatszállítóval szemben szankciót kell alkalmazni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az állatszállítással kapcsolatos állatvédelmi és állategészségügyi szabályok megsértése az állatoknak felesleges fájdalmat és stresszt, az eladónak, a szállítónak és a vevőnek pedig veszteséget okoz, nem beszélve a szabálytalanságok nagy nyilvánosságra kerülése miatt bekövetkező botrányok ágazati szintű károkozásáról - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Amennyiben bebizonyosodik, hogy az állattartó telepről szállításra alkalmatlan állatot indítottak a vágóhídra, az állattartóval és a szállítás során közreműködő szolgáltató állatorvossal szemben szankciót kell alkalmazni. A szállításra alkalmatlan állat szállításában közreműködő állatszállítót az engedélyt kiállító illetékes hatóságnak szankcionálni kell.

A vágóhidakon kiemelt figyelmet kell fordítani a szállítás során sérült, illetve a szállításra alkalmatlan állatokra. Fontos annak kivizsgálása, hogy az állat már a származási telepen, a szállítóeszközbe történő berakodást megelőzően sérült meg, (vagy szenvedett olyan betegségben, amely a szállíthatóságát kizárja), vagy a szállítás közben sérült meg, és így vált szállításra alkalmatlanná. Ugyanez az eljárás vonatkozik az úti hullákra, amennyiben az elhullás feltételezett oka, vagy az úti hullák száma (pl. baromfi esetén) állatvédelmi szabálysértés gyanúját veti fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?