Figyelmeztet a Nébih: súlyos büntetést kaphat, aki így szállít állatot Magyarországon

Figyelmeztet a Nébih: súlyos büntetést kaphat, aki így szállít állatot Magyarországon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) körlevélben hívta fel az állattartók, az állatszállítók és a vágóhidak figyelmét, hogy az szállításra nem alkalmas állatok felrakodása és vágóhidra szállítása tilos. Ha kiderül, hogy az állattartó telepről szállításra alkalmatlan állatot indítottak a vágóhídra, az állattartóval, a szállítás során közreműködő szolgáltató állatorvossal, valamint az állatszállítóval szemben szankciót kell alkalmazni.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az állatszállítással kapcsolatos állatvédelmi és állategészségügyi szabályok megsértése az állatoknak felesleges fájdalmat és stresszt, az eladónak, a szállítónak és a vevőnek pedig veszteséget okoz, nem beszélve a szabálytalanságok nagy nyilvánosságra kerülése miatt bekövetkező botrányok ágazati szintű károkozásáról - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Amennyiben bebizonyosodik, hogy az állattartó telepről szállításra alkalmatlan állatot indítottak a vágóhídra, az állattartóval és a szállítás során közreműködő szolgáltató állatorvossal szemben szankciót kell alkalmazni. A szállításra alkalmatlan állat szállításában közreműködő állatszállítót az engedélyt kiállító illetékes hatóságnak szankcionálni kell.

A vágóhidakon kiemelt figyelmet kell fordítani a szállítás során sérült, illetve a szállításra alkalmatlan állatokra. Fontos annak kivizsgálása, hogy az állat már a származási telepen, a szállítóeszközbe történő berakodást megelőzően sérült meg, (vagy szenvedett olyan betegségben, amely a szállíthatóságát kizárja), vagy a szállítás közben sérült meg, és így vált szállításra alkalmatlanná. Ugyanez az eljárás vonatkozik az úti hullákra, amennyiben az elhullás feltételezett oka, vagy az úti hullák száma (pl. baromfi esetén) állatvédelmi szabálysértés gyanúját veti fel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?