Meglepő lépést tettek a britek: sokakat érintő korlátozások jöhetnek

Meglepő lépést tettek a britek: sokakat érintő korlátozások jöhetnek

agrarszektor.hu
Több, mint 70 év után először került sor a királyi beszédre az Egyesült Királyságban, melyet nagy örömmel fogadtak az állatjóléti szervezetek, ugyanis szó esett az élőállat-kivitel korlátozásáról. Napjainkban mintegy 1,6 millió haszonállatot - szarvasmarhát, juhot, kecskét, sertést és lovat - szállítanak Európa-szerte nagy távolságokra évente vágásra vagy hízlalásra. Az utak általában hosszúak, kimerítőek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagy volt a csalódottság, mikor a „Kept animals bill” -t (állattartásról szóló törvényjavaslatot) 2023. május 5-én az Egyesült Királyság kormánya hatályon kívül helyezte, a dokumentumot ugyanis az állatjóléti politika sarokkövének tartották. A törvényjavaslat első olvasatára 2021. júniusában került sor, de végül úgy döntöttek, hogy a szakpolitikai kötelezettségvállalásokat felbontják, és külön-külön kezelik - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A királyi beszéd viszont megerősítette, hogy újra napirendre kerültek az élő állatok exportjának megszüntetésére irányuló tervek. Az állatvédők örömmel fogadták a hírt, tekintve azt, hogy amint az állat elhagyja az Egyesült Királyságot, megszűnik az ellenőrzés a végső rendeltetési helyen lévő körülményekre, vagy a vágási módszerekre vonatkozóan.

A beszédet követően a 2023–2024-es állatjóléti (állatállomány-export) törvényjavaslatot 2023. december 4-én terjesztették az Alsóház elé, amely rendelkezéseket tartalmaz bizonyos élő állatok Nagy-Britanniából történő, vágás célú kivitelére. A törvényjavaslat második olvasata 2023. december 18-án volt. A bizottsági szakaszt és a harmadik olvasatot 2023. január 15-én tartották, amikor az irományt változtatás nélkül elfogadták. A Lordok most megvizsgálják a javaslatot, és a második olvasat időpontja hamarosan várható. Ha a javaslat célba ér, akkor bűncselekménynek minősülne az élő állat vágásra vagy hízlalásra történő exportra feladása, szállítása vagy szállítás megszervezése (és mindezekre tett kísérlet is).

Az élő export - például a versenylovaké - továbbra is engedélyezett tenyésztésre, versenyekre. A rendelkezések nem vonatkoznának Észak-Írországra, és az Ír szigeten belüli utazásokra. Mindazonáltal vonatkoznának azokra az utakra, amelyek Nagy-Britannián keresztül a Brit-szigeteken kívüli úti cél felé haladnak át, például: Észak-Írországból vagy EU-tagállamokból vagy az Ír Köztársaságból indulnak, Nagy-Britannián áthaladnak, és egy Brit-szigeteken kívüli területre vagy országba érkeznek. A jogalkotók számolnak azzal, hogy a rendelkezéseket esetleg meg kell majd védeni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes döntéseknél figyelembe vesznek etikai és állatjóléti érveket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?