Markáns lépésre készülnek a hollandok: ennek nagyon sok gazda látná a kárát

agrarszektor.hu
A holland közigazgatás az ország haszonállat-állományának radikális csökkentését fontolgatja, írja a Guardian. A terv előzménye, hogy az ország legfelsőbb közigazgatási bírósága 2019-es ítéletében úgy találta, a kormány megszegi az EU-jogot azzal, hogy nem tesz eleget a nitrogénszennyezés csökkentése érdekében.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az országban 2019-ben 100 km/h-ban korlátozták a megengedett legnagyobb sebességet a sztrádákon a nitrogénoxid-kibocsátás csökkentése érdekében. jelentős gázfogyasztással járó építkezéseket állítottak le, illetve törvényt hoztak annak érdekében, hogy 2030-ra a természetvédelmi területek legalább felén az egészségügyi határérték szintjére csökkentsék a nitrogénszennyezést - írta meg a 444.hu a The Guardian értesülései alapján.

Az agrárminisztérium és a pénzügyminisztérium köztisztviselői kara most ennél is radikálisabb lépést készített elő. Javaslatuk szerint 30%-kal csökkenteni kéne a haszonállat-állományt. A terv része, hogy a gazdálkodók némelyikét földjei eladására kell kényszeríteni. A haszonállatok, elsősorban a szarvasmarhák trágyája a vizeletükkel keveredve ammóniát szabadít fel, ami a vizekbe kerülve súlyos nitrogénszennyezést, az pedig algásodást és a vizek oxigénhiányát idézhetik elő. Hollandiában több mint százmillió szarvasmarhát, baromfit és sertést tartanak, az ország az EU legnagyobb húsexportőre.

Viszonylag kis ország vagyunk rengeteg lakossal, kiterjedt iparral, közlekedéssel és mezőgazdasággal. Szóval kezdjük elérni a határait a természet ellenálló-képességének. A jövőben választanunk kell

- érvelt a terv mellett Rudi Buis, az agrárminisztérium szóvivője.

Kérdés, hogy a szakértői javaslattal mit tud kezdeni a politika. A földek erőszakos kisajátítása garantáltan nem lesz népszerű, így visszarettentheti a pártokat, melyek fél évvel az előző kormány lemondását követő választások után még mindig nem tudtak koalíciós kormányt alakítani. A környezetvédők ugyanakkor üdvözölték a javaslatot, szerintük az csak előszele annak, amire máshol is szükség lesz Európában. Ez egy lépés a jó irányba - nyilatkozta Bram van Liere, a Föld Barátai nevű környezetvédő szervezet holland frakciójának aktivistája, aki szerint a gazdákat nem csupán kivásárolni kéne, hanem segíteni is az átállásukat a fenntartható mezőgazdaságra.

A gazdálkodók meggyőzése kemény menet lesz, érdekvédelmi szervezeteik hónapokon át útblokádokkal tiltakoztak a fent vázoltnál sokkal kevésbé radikális, szintén az ammóniaszennyezés mértékét visszafogni próbáló javaslatok ellen is. Az ország egyik kereszténydemokrata pártja, a kormánytagságra is esélyes CDA mezőgazdasági szóvivője, Derk Boswijk ugyan nyilatkozatában maga is kiemelte, hogy csökkenteni kell a nitrogénszennyezést, de szerinte ennek más módja is van, mint a gazdálkodók földjeinek kisajátítása. Szerinte a mezőgazdasági szektor amúgy is évi három százalékkal csökken, és az előrejelzések szerint tíz-tizenöt éven belül a gazdálkodók 40-50%-a adhatja fel a termelést, vagyis szerinte kisajátítások nélkül is megoldódhat a probléma. Szerinte a kisajátítások katasztrofálisak volnának a kormány támogatottsága és hitelessége szempontjából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?