A gazdák nyakán maradtak a sertések: súlyos gondok vannak a vágóhidakon

A gazdák nyakán maradtak a sertések: súlyos gondok vannak a vágóhidakon

agrarszektor.hu
Akkora a szakemberhiány Nagy-Britanniában, hogy nem tudják vágni a sertéseket. A jelenlegi válságos helyzetet ráadásul tovább ronthatja az is, hogy a kábításhoz használt széndioxidból komoly hiány lehet a következő időszakban. Ez utóbbinak az az oka, hogy a földgázárak emelkedése miatt több brit energiaszolgáltató is csődbe ment, és bezárták az úgynevezett élelmiszer szén-dioxidot is előállító műtrágyaüzemeket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A vágóhidakon kialakult súlyos létszámhiány miatt, több mint 95 ezer sertés maradt eddig a gazdák nyakán, az állatok elhelyezése pedig egyre komolyabb gondot okoz - írja a Világgazdaság a Bloombergre hivatkozva. Ráadásul az állatok altatására használt szén -dioxid (CO2) esetleges hiánya tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A gazdák már most kénytelenek minden rendelkezésre álló teret az állatok elhelyezésére kihasználni, a szarvasmarhaistállótól a burgonyatároló raktárig - mondja Zoe Davies, a Sertéstenyésztők Országos Szövetségének igazgatója. De ezek az improvizációk nem hosszú távú megoldások - tette hozzá, és szerinte egyre jobban fenyeget a CO2 hiánya is. Korábban az angol húsipari szövetség arról számolt be, hogy a baromfik és a sertések nyolcvan százalékának leölésekor használják a szén-dioxidot. Ezt a gázt az állatok vágás előtti megbénítására és az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására használják, valamint a sör, almabor és szénsavas italok gyártásában.

A földgázárak emelkedése több brit energiaszolgáltató csődjéhez vezetett, és bezárták az úgynevezett élelmiszer szén-dioxidot (CO2) is előállító műtrágyaüzemeket. A hússzövetség arra figyelmeztetett, hogy a gazdálkodók rövidesen kénytelenek lesznek saját gazdaságukban levágni az állatokat, amennyiben nem oldódik meg a szén-dioxid válság.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?