Figyelmeztetnek a szakértők: komoly változások kellenek az európai állattartásban

Figyelmeztetnek a szakértők: komoly változások kellenek az európai állattartásban

agrarszektor.hu
Akár a koronavírusnál is veszélyesebb világjárvány kitörésére figyelmeztetnek az állategészségügyi szakértők abban az esetben, ha a nagyipari állattartásban a továbbiakban is ilyen mértékben használják az antibiotikumokat. Bár az elmúlt években jelentősen kevesebb antibiotikumot adnak megelőzés jelleggel, ám úgy tűnik, hogy a tömegesen tartott csirkék és sertések még így is túl sok ilyen gyógyszert kapnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió tagországaiban január 28-tól tilos antibiotikumot adni az egészséges háziállatoknak, Nagy-Britanniában pedig az állategészségügyi szakemberek és az állatvédők hasonló lépéseket követelnek a kormánytól - írja a Qubit. A WHO egy 2017-es jelentése szerint vannak olyan országok, ahol az összes felhasznált antibiotikum 80 százalékát adják haszonállatoknak. A világszervezet már ekkor a preventív antibiotikum-használat teljes megszüntetését javasolta, erre azonban eddig még nem került sor. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Több szakértő is aggasztónak tartja, hogy hiába kisebb mértékben, de még mindig használnak antibiotikumot a nagyüzemi állattartásban, mások viszont túl szigorúnak tartják az uniós szabályozást. Chris Lloyd, a mezőgazdasági gyógyszerhasználatot felügyelő bizottság (RUMA, Responsibe Use of Medicines in Agriculture) főtitkára szerint nem az elmúlt években pedig olyan mértékben csökkent az antibiotikumhasználat a szektorban, hogy nincsen szükség további szigorításokra. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója úgy véli, hogy egy világméretű, összehangolt cselekvési tervre van szükség. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55