Brutális tüzek pusztítanak Magyarországon: óriásiak a károk a természetben

Brutális tüzek pusztítanak Magyarországon: óriásiak a károk a természetben

agrarszektor.hu
Minden esztendőben tapasztaljuk, hogy tél végén, kora tavasszal gyújtogatások során hazai gyepterületeink jelentős része leég. Számtalan vizsgálat, tapasztalat bizonyítja, hogy ebben az emberi felelőtlenségnek, tudatlanságnak meghatározó szerepe van. Sajnos az utóbbi évek telei nemcsak enyhék, de nagyon szárazak is, ami segíti a szabadtéri tüzek keletkezését. Bár még csak február közepét írjuk, de szinte minden napra jutott már tűzeset, az ózdi járásban több tucat helyen vált gyep, nádas vagy cserjés a lángok martalékául.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legutóbbi szeles hétvégén a gyújtogatók a város melletti Natura 2000 területet sem kímélték, egy kiterjedtebb tűz 23 hektáros részt károsított. A tüzek oltásában a hivatásos tűzoltók mellett sokszor erdészek, természetvédelmi őrök is részt vesznek. A tüzek megfékezése évről-évre rengeteg anyagi és emberi erőforrást igényel, a természeti értékek pusztulása mellett környezetvédelmi, közegészségügyi problémákat is okoz: megnő a levegőben a korom-/hamutartalmú szállópor mennyisége, az illegálisan lerakott hulladék elégésével pedig tovább emelkedik az égbe jutó káros, mérgező, nem egyszer rákkeltő anyagok aránya - írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A kontrollálatlan gyújtogatások élőhelyek és életközösségek sokaságát veszélyeztetik. Az említett tűz még szerencsére korai fejlődési állapotban találta a növényeket, így csak a leghamarabb virágzó leánykökörcsinek első hajtásai perzselődtek meg. Egy később, a virágzási, szaporodási időszakban keletkező, áprilisi gyújtogatás sok százmilliós kárt tud okozni. Természeti értékeink messze földön híresek, fontos, hogy közösen próbáljuk megóvni őket! Jó lenne, ha felismernék végre az emberek - akár szándékosan, akár véletlenül, figyelmetlenségből -, mekkora károkat tudnak okozni, és lakossági összefogással sikerülne véget vetni a vegetációtüzeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03