Vészesen terjed a madárinfluenza Izraelben: több mint 10 ezer állat lehet veszélyben

agrarszektor.hu
Egyre több országban okoz gondot a madárinfluenza, Észak-Izraelben például már több mint 2 ezer daru hullott el október óta Észak-Izraelben a a gyilkos kór miatt. Ohad Hatsofe, az izraeli Természetvédelmi és Parügyi Hatóság szakértője úgy véli, hogy további 10 ezer példány lehet fertőzött. Ebből is jól látszik, hogy a járvány ugyan minden évben kitör, idén azonban az eddigieknél is rosszabb a helyzet.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Uri Naveh, a szervezet munkatársa az elpusztult darvak számát rendkívülinek nevezte. Minden évben nagyjából 100 ezer daru éri el az országot, ez pedig idén sem volt másként. A becslések alapján körülbelül 40 ezer egyed maradt végül a régióban. A darvakat azonban támadja a H5N1 vírus, a kórokozót Izrael északi részén már tyúkokban is észlelték. Az érintett telepeknél fel is függesztette a tojásértékesítést a mezőgazdasági minisztérium - írja az AFP. A H5N1 egyébként ritka esetekben az embereket is megfertőzheti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a vírus 2003 óta több mint 450 embert ölt meg, az áldozatok többsége Indonéziában, Egyiptomban és Vietnámban élt. Magyarországon idén már több mint 1,5 millió baromfit kellett leölni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?